Erişilebilirlik

“İsveç ve Finlandiya'nın Üyeliğine ‘Evet’ Demeyiz”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini kastederek, “Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz” dedi.

Erdoğan ayrıca, “İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Pazartesi günü Türkiye’ye geleceklermiş? Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar” ifadelerini kullandı.

Erdoğan bu açıklamayı, Ankara’yı ziyaret eden Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine yaptı.

Hem İsveç’in hem de Finlandiya’nın terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrının sözkonusu olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Kaldı ki, bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp 'Biz karşıyız' deseler bile ki, tam aksine teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler biz şuna inanırız, ‘Bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz’.”

“İsveç ve Finlandiya'nın Üyeliğine ‘Evet’ Demeyiz”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


“Biz bunların neyine güveneceğiz?”

Erdoğan, Yunanistan daha önce NATO’dan çıktığını ve o dönemin yönetiminin tekrar Yunanistan’ın NATO’ya girmesini sağladığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum, peki NATO’nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan’a her türlü desteği veriyor mu? Veriyor. Yunanistan’da üsler kuruyorlar mı? Kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız? İsveç, terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri getirtip, konuşturtuyorlar. Özel davetler çıkartıyorlar. Hatta hatta parlamentolarında PKK yanlısı teröristler var. Biz bunların neyine güveneceğiz? Ha, Pazartesi günü Türkiye’ye geleceklermiş? Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar, her şeyden önce Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. NATO o zaman bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar, teröristlerin adeta temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Buna evet demek mümkün değil ve bir sokulduğumuz yerden, bir daha sokulamayız. Kusura bakmasınlar.”

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist bugün yaptığı açıklamada, “Türkiye ile görüşmek ve diyalog kurmak için bir grup diplomat göndereceğiz” demişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG