Erişilebilirlik

"Türkiye'ye Destek Sürüyor"


"Türkiye'ye Destek Sürüyor"
"Türkiye'ye Destek Sürüyor"

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik girişimine verdiği desteği yineledi.

İstanbul'da meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrasında Berlin'de temaslarını değerlendiren Westerwelle, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin sonu açık şekilde süreceğini, ancak kendisinin bu sürecin sonunun olumlu sonuçlanması için elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Die Welt gazetesine konuşan Westerwelle, müzakere sürecinde bir yıla yakın bir süredir yeni başlık açılmamasının ilişkileri sekteye uğrattığını, bunun iki tarafa da zarar verdiğini ve bu durumun bir an önce aşılması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'yi İslam dünyasına köprü olarak niteleyen Westerwelle, Türkiye ile ilişkilerin bu açıdan özellikle AB için vazgeçilemez bir önemde olduğunu vurguladı. Türkiye ile yakınlaşma sürecinin bazı Avrupalı siyasetçiler tarafından popülizm uğruna sanki lütufda bulunuyorlarmış havasında devam ettirildiğini söyleyen ve bu tutumu eleştiren Alman Dışişleri Bakanı, Türkiye'yi dışlamanın ülkenin yönünün değişmesine yol açabileceğini de belirtti.

Bu arada Federal Meclis’in Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz son seçim sonuçlarının, Türkiye’nin Avrupa yolundaki reformlara devam etmeyi arzuladığını ispatladığını ancak bu yolda gerekli reformların hızını kurulacak yeni hükümetin belirleyeceğini söyledi.

Polenz:Seçim sonuçları Türkiye’nin Avrupa yolundaki reformlara devam edebilmesinde gereken ön şartları sağladı. Ama Türkiye bu reformları yaşama geçirir mi, reformların hızı ne olur, buna yeni hükümet karar verecek ve biz de bunu çok yakında göreceğiz.” dedi

Öte yandan dünyanın önde gelen otomobil şirketlerinden Daimler’in Yönetim Kurulu Başkanı Dieter Zetsche, Türkiye’nin daha fazla vakit geçirilmeden Avrupa Birliği üyesi olması gerektiğini söyledi. 'Avrupa'nın Kaplan devleti' olarak tanımladığı Türkiye'nin AB yoluna sürekli olarak yeni engeller çıkarılmasını anlayamadığını bildiren Zetsche, başta Almanya olmak üzere AB'nin Türkiye'yi dışlayan politikalar izlemek yerine, ülkeye Avrupa’nın kapılarını ardına kadar açması gerektiğini açıkladı.


XS
SM
MD
LG