Erişilebilirlik

Türkiye'ye Bugün 2 bin 800 Suriyeli Sığındı


Suriye'deki 20 bin nüfuslu Kastanaz kasabasından kaçan üç bine yakın Suriyeli, Reyhanlı'daki mülteci kampına yerleştirildi

Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısı hızla artıyor. Bugün sınırdaki en büyük hareket gerçekleşti ve 2,800 Suriyeli Türkiye'ye sığında. Bu, bugüne kadar bir günde Türkiye'ye giriş yapan en büyük Suriyeli mülteci grubu oldu.

Suriye'deki 20 bin nüfuslu Kastanaz kasabasından kaçan Suriyeliler, Türkiye'nin sınır köyü Bükülmez'den giriş yaptı. 40'tan fazla otobüsle Reyhanlı Mülteci Kampı'na götürülen Suriyeliler arasında çok sayıda kadın ve çocuk var.

Suriyeli mülteciler, son üç gün içinde evlerinin basıldığını, yakınlarının öldürüldüğünü, sokaklarda en az 200 ceset gördüklerini ve çatışmaların giderek yoğunlaştığını anlatıyor. Mültecilere göre, sınırı geçmeleri için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı direnen Hür Suriye Ordusu yardımcı oldu.

Türk yetkililer, Kilis'ten giriş yapan Suriyeliler de olduğunu söyledi ancak sayı vermedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Beşar Esad'ın verdiği sözleri tutmadığını, ateşkes sözünü de tutacağına inanamadığını söyledi. Erdoğan geçen ay sınırda bir tampon bölge oluşturulmasını önermişti. Muhalefet, Erdoğan'ın önerisinin Suriye'yle ciddi bir sorun çıkaracağını savunarak Başbakanı eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Adana milletvekili ve Türkiye'nin Washington eski büyükelçisi Faruk Loğoğlu, "Suriye tampon bölge ilanını savaş nedeni yapabilir" uyarısında bulundu.


XS
SM
MD
LG