Erişilebilirlik

Türkiye ve Rusya'dan Trump'ın Önerisine Cevap


Türkiye'den Suriye'de Güvenli Bölge Tartışmalarına Yanıt
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Ankara’ya göre, Amerika Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’de güvenli bölge oluşturulması yolundaki önerisi hakkında yorumda bulunmak için henüz erken.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en başından beri güvenli bölge konusunu savunduğunu hatırlattı, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi ilgili kurumların bu alandaki tavsiyelerinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

Müftüoğlu, “Önemli olan bunun ne şekilde olacağı, ne tür bir bilgi, yönlendirme çıkacağı bahse konu ABD kuruluşlarından… Güvenli bölgelerin öneminin en güzel örneği, Cerablus harekatı sonrasında güvenliğini sağladığımız bu bölgelere Suriyeli kardeşlerimizin binlerce, on binlercesinin geri dönmesi. Biz başından beri zaten bunu söyleye geliyorduk. Bu çalışma neticelendiği zaman nasıl bir içerikte olacağına bakıp, değerlendirmeyi ona göre yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Astana’daki Suriye toplantısını da yorumlayan Müftüoğlu, "Türkiye olarak, İngilizce'de 'spoiler' dedikleri, oyunbozan olanların hiçbir surette sağlanan başarıyı, atılan adımları, gösterilen çaba ve gayretleri gölgelemesine müsaade etmeyeceğimizi ve diğer garantör ülkelerden de aynı şeyi beklediğimizi ifade edebilirim. 600 bin sivilin ölümüne sebebiyet vermiş bir rejimin başındaki kişinin Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığı düşüncesindeyiz ve bu görüşümüzü de muhafaza ediyoruz” dedi.

Türkiye, uzun süredir güvenli bölge kurulmasını istiyordu, ancak eski Başkan Barack Obama, bu bölgelerin korunması için Amerikan kara birliklerinin bölgeye gönderilmesi gerekebileceği veya hava operasyonlarının daha da genişletilebileceği endişesiyle karşı çıkıyordu.

Peskov: "Moskova'ya danışılmadı"

Öte yandan Rusya ise Trump’ın, “güvenli bölge” önerisini Moskova’ya danışmadan açıkladığını bildirdi. Sözcü Dmitry Peskov, öneri hakkında yaptığı yorumda öncelikle bu uygulamanın olası sonuçlarının iyi hesaplanması gertektiğini söyledi.

Peskov, planın, göçmenlerle ilgili durumu daha kötü hale getirmemesinin önemli olduğuna da dikkat çekti.

Hafta başında Türkiye,Rusya ve İran Suriye’de rejim ile muhalifleri Astana’da buluşturmuştu.

Esat’ın geleceği uluslararası çabalarda anlaşmazlık noktası. Birleşmiş Milletler, yeni anayasa ve yeni seçim çağrısı yapıyor. Esat’ın müttefikleri olan Rusya ve İran ise iktidarda Suriye liderinin görevde kalması gerektiğini belirtiyor.

Barış görüşmelerinin yeni turu 8 Şubat’ta Cenevre’de yapılacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG