Erişilebilirlik

Türkiye'nin Yeni Sosyalist Partisi: HDP


İlk kongresini yapan solcu parti HDP'nin eş başkanı Ertuğrul Kürkçü
İlk kongresini yapan solcu parti HDP'nin eş başkanı Ertuğrul Kürkçü
Türkiye Solu artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de temsil edilecek yeni bir partiye kavuştu.
Barış ve Demokrasi Partisi’nde çatlak yarattığı iddia edilen Halkların Demokratik Partisi ilk kongresini Pazar günü Ankara’da yaptı. Kongrede genel başkanlığa İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel getirildi. Ancak eş başkanlık sistemini benimseyen parti de fiili olarak Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Tuncel’le birlikte eş başkan olarak aynı yetkiye sahip olacak.

Emeğin Partisi eski genel başkanlarından İstanbul bağımsız milletvekili Levent Tüzel ve şimdilerde ismi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak anılan BDP eski İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de HDP’nin Parti Meclisi’ne girdi. Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney de Parti Meclisi’ne seçildi.

Kongre konuşması yaptıktan sonra kalbinden rahatsızlanan Ertuğrul Kürkçü hastaneye kaldırıldı. Kalp geçiren Kürkçü’nün kalbine anjiyo sonucu stent takılırken doktorlar, HDP eş Başkanı’nın bir süre hastanede istirahat edeceğini bildirdiler.

Öcalan: 40 yıllık isyandan sonra devletle müzakere önemlidir

Kongrede en çok alkış alan isim İmralı’da bulunan KCK lideri Abdullah Öcalan oldu. Öcalan kongreye gönderdiği mesajda “Yürüttüğümüz mücadelede yılların deneyiminin kaçınılmaz olarak radikal demokrasiye evirileceği elitist ve konformist siyaset anlayışının terk edilerek, tabanı ve halkı esas alarak ortak örgütlenmeyi ikame edecek birikim ve enerjiyi kendinde görmelidir. 71 devrimciliği devlete isyan devrimciliğiydi. 40 yıllık isyandan sonra devletle müzakere önemlidir. Zira devrimci mücadeleler ancak nitelikli bir müzakere süreci ile kalıcı bir şekle dönüşebilir. Söz yetki ve karar mekanizmalarının sokak, mahalle ve kent meclislerine evirileceği yeni deneyimi ve demokratik katılımcılığı esas alacak Türkiye gerçekliğinde büyük rol üstleneceği aşikardır” ifadelerine yer verdi.

Kongreye davet edilen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj ise okunmadı.

Demirtaş katılmadı

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kongreye katılmaması parti kuruluşundan rahatsızlığının kanıtı olarak sunulsa da parti kaynakları Kürt siyasetinin önemli isminin ABD ziyareti öncesi hazırlıklarda bulunduğu için iştirak edemediğini belirtti. BDP’nin ağır toplarından Eş Başkan Gültan Kışanak ile TBMM Grup Başkan Vekili Pervin Buldan salonda yerlerini aldı. Kongreye katılan isimler arasında Sırrı Sakık, Eşber Yağmurdereli, Akın Birdal, Suavi ve Ferhat Tunç da vardı.
‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Her yer Taksim her yer direniş’ gibi Gezi sloganlarının atıldığı kongre salonunda en genç parti, halkçı parti, rengarenk parti, özgürlükçü parti dövizleri asılıydı.

Tuncel: Çare biziz

HDP Genel Başkanlığı’na seçilen Sebahat Tuncel, toplumun dışlanmış kesimlerini partisine davet etti. Tuncel, “biz çaresiz değiliz. Başkalarını kendimize çare olarak görmek durumunda değiliz. Çare biziz. Biz kadınlar, ezilenler, gençler, Kürtler, Türkler, Ermeniler, Lazlar, Ermeniler, Aleviler, Sünniler adına siyaset yapmayacağız, onlarla siyaset yapacağız. İktidar adına bize dayatılanları kabul etmek zorunda değiliz" dedi.

Eş Başkan Ertuğrul Kürkçü ise hastaneye kaldırılmadan yaptığı konuşmada partinin herkesin imkansız dediği bir süreçten sabırla bugünlere getirildiğini söyledi. Bundan sonra siyasette kadınların ve gençlerin öne çıkacağını savunan Kürtkçü sözleri,ne şöyle devam etti:
"Bize katılması mümkün olan herkes, henüz burada değil. Bizim geçmişin öyküsünü tekrar etmediğimizi gördükçe, bizim halkların üzerinde bir bilge kurum olmadığımızı ve halkın bilgeliğine ihtiyacımız olduğunu gördükçe bizimle beraber olacaklar."

Seçim Kanunu’na göre, Halkların Demokratik Partisi’nin yerel seçimlere girme ihtimali bulunmuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG