Erişilebilirlik

''Güvenlik Sorunlarına Rağmen Somali’ye Desteğimiz Sürüyor''


(ARŞİV) Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği
(ARŞİV) Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği

Somali’nin başkenti Mogadişu’da ilk olarak 1981 yılında kurulan ancak güvenlik nedenleriyle tahliye edilen Türkiye Büyükelçiliği 2011 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, iki ülke arasındaki işbirliğini ve Somali’nin güvenlik sorununu VOA’ye değerlendirdi.

Yılmaz Türkiye’nin Somali halkına destek olarak yürüttüğü faaliyetler arasında TURKSOM askeri eğitim programını, RTE Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni, Somali-Türkiye Sağlık Meslek Yüksek Okulu’nu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) kalkınma ve işbirliği faaliyetleriyle Kızılay ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını gösterdi.

‘‘Türkiye eğitim konusunda cazibe merkezi’’

Türkiye ve Somali arasındaki önemli işbirliği konularından birinin eğitim olduğunu söyleyen Yılmaz, Türkiye’de 10-15 bin kadar Somalili olduğunu hatırlattı ve Türkiye’nin STK’ların da sağladığı burslarla Somalililer için bir eğitim merkezi haline geldiğini kaydetti.

‘‘Güvenlik sorununa rağmen projeler devam ediyor’’

Güvenlik konusunun Somali için en büyük tehdidi oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, geçen yıl aşırılık yanlısı silahlı örgüt El Şebab tarafından Somali’de Türkler’e yönelik düzenlenen saldırılar için ‘‘Türk vatandaşlarının yanı sıra çok sayıda Somali vatandaşı da hayatını kaybetti, bu durum çok üzücü, ancak bizi yapılan işten alıkoymadı’’ dedi. Yılmaz, Türkiye’nin Somali’deki altyapı projelerinin devam ettiğini kaydetti.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da 2019 yılının Aralık ayında kalabalık bir kontrol noktasında düzenlenen bombalı saldırıda ikisi Türk en az 90 kişi hayatını kaybetmişti. El Şebab örgütü saldırıda Türk konvoyunun hedef alındığını bildirmişti.

Türkiye’nin ülkedeki faaliyetlerinden birinin de TURKSOM Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitimler olduğuna dikkat çeken Yılmaz, burada Somali ordusu için taburların eğitildiğini anlattı. Yılmaz, şimdiye kadar 2 bine yakın asker ve komandonun eğitildiğini; toplamda 10 taburun yani 5 bin askerin eğitilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

‘‘İçişlerine karışmıyoruz’’

Somali içinde yaşanan çatışmalar sorulduğunda Yılmaz, ‘‘Biz bu olaya bir asayiş sorunu olarak bakıyoruz’’ dedi. TURKSOM’da Türkiye tarafından eğitilen askerlerin Somali devletine teslim edildiğini söyleyen Yılmaz, Türkiye’nin Somali yönetiminin askerleri nerede kullandığına dair yönlendirme yapmadığının altını çizdi. Yılmaz, ‘‘Dediğim gibi bizim Somali'nin içişlerine karışmamak gibi bir prensibimiz var. İçişlerine karışmıyoruz, siyasetine karışmıyoruz, siyasetin de dışında duruyoruz’’ ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG