Erişilebilirlik

"Türkiye'nin Saygınlığı İnsan Haklarına Bağlı"


"Türkiye'nin Saygınlığı İnsan Haklarına Bağlı"
"Türkiye'nin Saygınlığı İnsan Haklarına Bağlı"

İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Türkiye’nin gazeteciler, Kürt siyasi eylemcileri ve hükümeti eleştirenleri hapsettiği sürece bölgesel bir güç olarak uluslararası güvenilirlik kazanmada zorlanacağını bildirdi.

Örgüt yayınladığı yıllık dünya raporunda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin son seçimleri kazanmasından beri ülke içinde insan haklarını kısıtlayan adımlar attığını; yetkililere ciddi kanıt göstermeksizin kişileri aylarca ya da yıllarca hapis tutma izni veren yasalarla ifade, dernek kurma ve toplanma özgürlüklerini sınırladığını öne sürüyor.

New York merkezli örgütün Türkiye görevlisi Emma Sinclair-Webb “Türk hükümeti gazetecileri ve şiddet eylemlerine karışmayan siyasi eylemcileri hapsederek bölgedeki demokratik saygınlığına zarar veriyor. Hükümet tutuklamalara son vermeli ve terörle mücadele yasalarını değiştirmeli”dedi.

Sinclair Webb, Türkiye’nin bölgede demokratik reformları savunma rolü oynamak istediğini ancak bölgesel çabalarına içteki demokratik reformların eşlik etmesi gerektiğini söyledi.

İnsan Hakları Gözlem örgütü raporunda Türkiye’de kadınlara karşı şiddetin yaygın olduğu, polisin insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığı ve hükümetin anayasada reform sözü vermesine rağmen Barış ve Demokrasi Partisi yetkililerine yönelik baskı kampanyasını arttırdığı da vurgulanıyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü 676 sayfalık raporunda 90’ı aşkın ülkeyi değerlendirirken Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarına da değindi. Raporda ”Arap Baharına karşı direnen şiddet yanlısı güçler gözönüne alındığında uluslararası topluluğa yeni doğan demokrasilere yardımcı olmada önemli rol düşüyor” denildi.

Örgüt, raporunda Irak’ın hızla otoriter rejime kaydığını, Amerika’nın Irak'ta geriye “yeşeren bir polis devleti” bıraktığını da vurguladı.

XS
SM
MD
LG