Erişilebilirlik

Türkiye’nin S-400 Israrı Sürüyor


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Soçi’ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki, S-400 füzeleri alımı anlaşmasını bir kez daha teyit etti.

Erdoğan, “S-400 anlaşması tamam, biz bu ziyaretimizde bazı teknik konuları görüşeceğiz. Bunu bir an önce devreye sokmak istiyoruz” dedi.

Bu son bir hafta içinde Türk yetkililer tarafından S-400’ler hakkında yapılan üçüncü açıklamaydı.

Son açıklamasından sonra gözler Erdoğan-Putin görüşmesindeydi. Ancak görüşme sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında tıpkı 28 Eylül’de Ankara’da olduğu gibi her iki lider de S-400’ler hakkında yorum yapmadı.

Aydın Sezer: “Türkiye’nin nihai kararını vermedi”

Uzun zamandan beri S-400’lerin Türkiye tarafından satın alınmasını çok mümkün görmeyen Türk Rus Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Aydın Sezer, bu durumun kendisi için şaşırtıcı olmadığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmede bulunan Sezer, “Kanımca Rusya tarafı, bir bu konun sürüncemede kalmasından mutlu. Birincisi NATO üyesi bir ülke bu konuyu gündemde tutarak negatif sinerji yaratıyor. Bu onun için kesinlikle iyi. İkincisi Rusya’da S-400’lerin kime karşı kullanılacağının belirsiz olması rahatsızlık yaratıyor. Rusya kendi elleriyle, İran, Suriye ve Ermenistan gibi müttefiklerine yönelik bir tehdit yaratmak istemiyor. Her ne kadar Türk makamları bu anlaşmanın imzalandığını söyleseler de Çin’le yapılmış ve sonra vazgeçilmiş bir anlaşma olduğu unutulmamalı. Türkiye nihai kararını vermedi. Eğer Türkiye nihai kararını verirse Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı olarak dünyaya duyurulur” dedi.

Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü sözlerinden önce S-400 alımı hakkında son bir haftada iki güçlü açıklama yaptı.

Başbakan Yıldırım: “S-400 tercih değil mecburiyet”

Geçen hafta ABD'de bulunan Başbakan Binali Yıldırım da seyahat dönüşü yaptığı açıklamada NATO’nun sorumluluk üstlenmediği için Türkiye’nin zorunlu olarak Rus yapımı S-400’lere yöneldiğini vurguladı.

Füze anlaşmasının NATO’yla işbirliğine aykırı olmadığını savunan Yıldırım , “S-400 tercih değil mecburiyet. Biz, ABD ile de bu savunma işbirliğini geliştirmek istedik. Aynı şekilde AB, NATO ülkeleriyle de bu ilişkiyi geliştirmek istedik fakat beklentimizi karşılayacak bir teklif olmadı. Biz de ülkemizi dış tehditlere karşı korumak mecburiyetindeyiz. Eğer NATO gerektiği şekilde sorumluluk üstlenmiyorsa bekleyecek halimiz yok. Tedbirimizi almamız lazım” diye konuştu.

Başbakan bir soru üzerine Amerika Birleşik Devletleri’nin hava savunma sistemi Patriot’larla ilgili de ilgilenebileceklerini söyledi.

Türkiye EUROSAM Konsorsiyumu ile ön anlaşma imzaladı

Türkiye bir yandan S-400 anlaşmasının tamamlandığını duyururken diğer yandan da Fransız İtalyan konsorsiyumu EUROSAM’ın ürettiği hava savunma sisteminin ortak üretimi için ön anlaşma imzaladı.

Anlaşmayla irtifa menzili 100 kilometre olan ve aynı anda 48 füze fırlatabilen SAMP-T füze sistemini satın alan Türkiye, aynı zamanda milli savunma sistemi HİSAR’ın üretimi konusunda da EUROSAM’la işbirliği yapacak.

Canikli: "S-400 satın alınmıştır, EUROSAM’la ayrı bir çalışma yapıyoruz"

Anlaşmayı imzalayan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, S-400 ve Eurosam işbirliklerinin çelişkili olmadığının altını çizdi.

Canikli, “O iş bitti, S-400 füzeleri satın alınmıştır. Bundan sonra artık detaylar ama onunla yetinmiyoruz kendi savunma sistemimizi geliştirmek için EUROSAM Konsorsiyumu ile ayrı bir çalışma yapıyoruz. Yine hava savunma sistemi geliştirilmesi çerçevesinde ama orada özellikle bu teknolojiye yerli imkanlarla kendimizin sahip olmasını hedefliyoruz. Türkiye S-400’lerin dışında ayrıca uzun vadeli kendi yerli milli kapasitesini geliştirmek amacıyla hava savunma sistemi geliştirmek, üretmek ve kullanmak için EUROSAM Konsorsiyumu’nu oluşturan ülkelerle ön anlaşmayı gerçekleştirdi. 1400 kilometre sınır var. Suriye ve Irak sınırı. Terörist her yerden gelebiliyor. Hem onları takip edeceksiniz, gözleyeceksiniz, bulduğunuz zaman da onları imha edeceksiniz, bu kolay değil” dedi.

NATO yetkilisi: S-400 anlaşması tamamlanmış değil

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 alışverişi NATO tarafından da yakından takip ediliyor. Geçen hafta Reuters’a açıklama yapan NATO Müttefik Hava Kuvvetleri Komutanı Tod Walters, anlaşmanın henüz tamamlanmamış olduğuna dikkat çekti.

“Bu anlaşma henüz tamamlanmış değil. Bizim konuştuğumuz kadarıyla Türkiye’de hiç S-400 yok” diyen General Walters, Türk hava kuvvetleri yetkililerine NATO sistemleriyle çalışan silahların alınması için baskı yapmayı sürdürdüklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG