Erişilebilirlik

Türkiye'nin İnsan Hakları Sicili Yine Parlak Değil


10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Gök Vakfı’nın derlediği veriler, Türkiye’nin insan hakları sicilinde parlak bir iyileşme olmadığını gözler önüne seriyor.

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın verdiği bilgiye göre, bu yıl 11 ayda 506 kişi işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na başvurdu.

İHD, bu yılın ilk dokuz ayında 185 asker, korucu ve polis ile 224 PKK militanının çıkan çatışmalarda olduğunu öldüğünü açıkladı. Çeşitli terör saldırılarında ölen sivil sayısı ise 16.

İHD: 34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olayı yargının bağımsız olmadığının kanıtı

İHD Başkanı Türkdoğan, ''yıl başından 30 Kasım'a kadar rastgele ateş açılması sonucu 35 kişi güvenlik güçlerince öldürüldü. Aynı dönemde 19 faili meçhul cinayet işlendi. Cezaevlerinde 13'ü Şanlıurfa Cezaevinde yanarak olmak üzere 69 kişi, gözaltı merkezlerinde ise 9 kişi şüpheli biçimde yaşamını yitirdi. Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayın sorumlularının ortaya çıkarılamamasının yargının tarafsız ve bağımsız olmadığının kanıtıdır” dedi.

Dernek, toplantı ve gösteri yürüyüşleri sırasında güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığını belirtti ve bu müdahaleler sonucu 4 kişinin yaşamını yitirdiğini 555 kişinin yaralandığını, 6529 kişinin gözaltına alıdnığını ve 1831 kişinin tutukladığını açıkladı.
Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü sayısının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini savunan İHD, yılın ilk altı ayında 125 bin kişinin cezaevlerinde bulunduğunu, bunların 35 bin 432'sinin tutuklu, 89 bin 668'inin hükümlü olduğunu belirtti.

‘75 gazeteci cezaevinde, 22536 internet sitesine erişim yasak’

Basın özgürlüğü konusunda da rakamlar iç karartıcı

Türkiye’de bir türlü cezaevindeki tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısında uzlaşma sağlanamıyor. Kimi meslek kuruluşları cezaevindeki tutuklu sayısı 90 olarak gösterilirken İHD, cezaevinde 75 gazeteci olduğunu duyurdu.

Derneğin verileri, 2012’de 17 gazete ve derginin yayınının durdurulduğunu, 564 yayına el konulduğunu, 22536 internet sitesine erişimin engellendiğini, ifade özgürlüğü kapsamında 301 kişi hakkında toplam 908 yıl 2 ay 8 gün hapis cezası verildiğini ortaya koydu.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği de alarm veriyor. Yılın ilk altı ayında iş kazaları sonucu 815 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 bin 184 kişinin de yaralandı.

İHD Diyarbakır Şubesi: Faili meçhullerin üzerine gidilmiyor

İstanbul Sultanahmet’te bir basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise yıllardır silahsız sivillerin yaşam haklarının ihlal edildiğini söyledi.

Bilici, ''2012 yılının ilk 9 ayında 14 çocuk yaşamını yitirmiştir. Yirmi beş yılda 567 çocuğumuzu savaşa kurban verdik.Geçmiş dönemlerde işlenen faili meçhul cinayetler, gözaltında kaybetme olayları ile ilgili olarak etkin bir soruşturma yapılmalı, failler yargı önüne çıkarılmalıdır'' dedi.

AKP’li Üstün: Askerde intihar edenlerin sayısı şehit sayısından fazla

İHD’nin bu savları 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde iktidar cephesinde pek itibar görmedi.

Sakarya’da konuşan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, son günlerde sıkça duyulan askerlikteki intihar vakalarını gündeme taşıdı. Konuyla ilgili TSK’dan gelen açıklamayı yeterli bulmayan Üstün, ''Genelkurmay'ın açıklamasına göre, 20 yıl öncesine göre askerde intihar olayları 3'te bire indiği açıklanmıştır. Ancak bu rakamın bile şehit sayısından fazla olduğunu görüyoruz. İnşallah bundan sonra askerlikte kötü muamele ve intiharın olmadığı bir sisteme doğru gideceğimizi düşünüyorum'' dedi.

Tunceli'nin Hozat ilçesindeki fişleme iddialarını araştırdıklarını vurgulayan TBMM İnsan Hakları İzeleme Komisyonu Başkanı, bu meselenin üstünü örtmeyeceklerini söyledi.
Ayhan Sefer Üstün,''güvenlik ayrı, fişleme de ayrı bir şeydir. Tabi biri suç işlerse onunla ilgili çalışma yapabilirsiniz. Ama suç işlemeyen insana bu muameleyi yapamazsınız. Kim ki suç işlerse kamu görevlilerimiz kanun çerçevesinde bunun üstüne gidecektir. Ama durduk yere özel hayatla ilgili araştırma yapmamalı'' diye konuştu.

CHP’den AKP’nin karanlık yönetiminde insan hakları raporu

Ana muhalefetteki CHP de bir süredir insan haklarıyla ilgili konuları Meclis gündemine taşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu TBMM’de “''AKP'nin karanlık yönetiminde insan hakları raporu'' adını verdiği 2012 raporunu açıkladı.

Cezaevlerinde 60 kişinin öldüğünü, 321 kişinin işkence ve kötü muamele gördüğünü, 11 tutuklu ve hükümlünün cinsel taciz ve tecavüze uğradığını söyleyen Tanrıkulu, “hükümet, işkenceye sıfır tolerans demişti. Bunlar Irak, Lübnan ve Suriye'de değil bu tablolar Türkiye'nin tablosu. Yalnız bu konularda değil her alanda insan hakları ihlalleri arttı” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

Sezgin’in Göç Vakfı’ndan derlediği bilgilere göre, 2012’de 148 kadın öldürüldü, 209 kadın yaralandı, 129 kadın tecavüze uğradı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, ''son olarak Gonca öğretmenin ölümünde kusurlu olan Van Vali Yardımcısı, 'En kötü ihtimalle ölürsünüz' dedi. İçişleri Bakanı'ndan bir beklentimiz yok ama Sayın Fatma Şahin'in duyarlılığını biliyorum acaba Van Vali Yardımcısı'nın halen görevde olması kendisini rahatsız etmiyor mu?'' diye sordu.

Eğitim-Bir Sen’den kamuda başörtü yasağına tepki

Memur Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyeleri ise Ankara Güvenpark’ta yaptıkları gösteriyle kamuda başörtüsü yasağını protesto etti.

Memur-Sen Kadın Kolları Ankara İl Başkanı Nedime Süslü, “devlet, kadının başını kapatarak TBMM'ye girmesini engelleyerek kamu hizmetinde görev almasını yasaklayarak bizzat kendisi kadına şiddet uyguluyor” dedi.

Eğitim-Bir Sen, bu yasağın kaldırılması için tüm siyasi partilere çağrıda bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG