Erişilebilirlik

Türkiye'nin Gözü Kırım'da


Kırım Tatarlarının Pazar günü Ankara'da düzenlediği gösteri
Kırım Tatarlarının Pazar günü Ankara'da düzenlediği gösteri
İSTANBUL- Türkiye Ukrayna’daki ve özellikle Kırım’daki gelişmeleri yakından izliyor. Anadolu’nun Karadeniz sahilinden 280 km. kuzeydeki Kırım, Tatarlar’ın anayurdu. Tatarlar Rusya’nın Kırım’ı topraklarına dahil etmesine karşı çıkıyor.

Ankara’da Kırım Tatarları’nın düzenlediği bir gösteride yüzlerce Tatar “Rusya Kırım’dan defol,” sloganları attı.

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay topluluğa seslendi ve Rusya’nın Kırım’a müdahalesini sert bir dille eleştirdi.

Karatay konuşmasında tarihin tekerrür etmesinden, Kırım Tatarları ve Kırım Türkler’inin planlı biçimde mezarlarının kazılmasından duyduğu korkuyu dile getirdi.
Ülkenin birçok yerinde Tatarlar benzer gösteriler düzenliyor. Çok sayıda Tatar Osmanlı devletinin dağılmasından sonra Rusya’dan kaçarak Anadolu’ya yerleşmişti.

Genelde iç politikayla ilgilenen Türk medyası bugünlerde Kırım’daki krize geniş yer ayırıyor.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Ukrayna ve Kırım’ı ilk ziyaret eden siyasetçilerden biriydi. Tatar liderlerle görüşen Davutoğlu Moskova’ya, Ankara’nın bölgedeki gelişmeleri yakından izlediği uyarısında bulundu.

Davutoğlu ziyareti sırasında Türkiye’de başbakanın ya da cumhurbaşkanının bu konuda duyarlı olduğunu Kırım’da ya da dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye’nin kardeşlerinin yardımına koşarak elinden geleni yapacağını belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Umut Özer Türki halklar üzerine uzman. Özer Türkler ve Tatarlar arasında güçlü bir bağ olduğuna dikkat çekiyor.

Özer Kırım’ın 18’inci Yüzyıl’a kadar Osmanlı’nın bir parçası olduğunu ve buradaki halkın Türki ve Müslüman olduğunu hatırlatıyor. Uzman, bir dışişleri bakanının bölgeye giderek yerel derneklerle görüşmesinin Türkiye’nin Kırım Tatarları’nın kaderi ile yakından ilgilendiğini gösterdiğini söylüyor.

Türkiye siyasi açıdan kritik öneme sahip yerel seçimlerin eşiğinde. AKP’nin parti tabanını bölgedeki Türk halklarının hakları konusunda hassas gruplar oluşturuyor. Hükümet de Tatar azınlığa olan desteğini açıkça ortaya koyuyor. Ancak Umut Özer Kırım’daki gerginliğin artması durumunda Ankara’nın temkinli davranacağını söylüyor.

Katliamlar yaşanması durumunda büyük gösteriler olacağını söyleyen uzman bazı milliyetçilerin de bölgeye gitmek isteyebileceğini ancak devlet içinden askeri önlemlere destek gelmesi olasılığının düşük olduğunu belirtiyor.

Tatarlar’ın AKP’den destek için hükümete baskı kurması bekleniyor. Ancak Türkiye enerji konusunda Rusya’ya muhtaç ve ikili ilişkiler Suriye nedeniyle halihazırda gergin. Dışişleri Bakanı Davutoğlu gerginlikleri önemsiz göstermeye çalışıyor ve Ankara’nın Kırım’da bir kriz ortamına izin vermeyeceğini söylüyor.

Uzmanlar Kırım’daki kriz konusunda Türkiye’nin dikkatli bir tavır takınması gerekeceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG