Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Esat'sız Suriye Hedefi Uzak'


'Türkiye'nin Esat'sız Suriye Hedefi Uzak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

'Türkiye'nin Esat'sız Suriye Hedefi Uzak'

Suriye’de iç savaş başlamadan önce en büyük ticaret merkezlerinden biri olan ve stratejik öneme sahip olan Halep kentinde, Rusya destekli rejim güçleri ve muhalifler arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sürüyor.

Yoğun bombardıman altında olan kentten her gün ölü ve yaralı haberleri geliyor; kaçmaya çalışan halk da, bombaların hedefi olmaktan kurtulamıyor.

Peki Türkiye için de önemli bir konuma sahip olan Halep’in, tamamen rejim güçlerinin eline geçmesi Türkiye için ne anlama gelir? Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, Halep’in son durumunu ve Türkiye’nin bundan sonra Suriye politikasının nasıl olacağını, Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.

Serhat Güvenç, “Esad’sız bir Suriye hedefi gerçekleşecek gibi durmuyor. Yani, Halep’in düşmesi ya da rejimin eline geçmesi bu anlama gelecektir” dedi.

Türkiye’nin Suriye politikasının farklı boyutlarının ve Irak’la bağlantılı yönlerinin de olduğunu dile getiren Güvenç, Halep’teki son duruma göre Türkiye’nin gerekli düzenlemeleri yapacağını düşündüğünü belirtti. Güvenç, “Zaten işaretler de Türkiye’nin, Suriye’nin geri kalanındaki ve Irak’la bağlantılı alanlardaki politikasına destek ya da ses çıkartılmaması karşılığı, Halep konusundaki ısrarından ya da oradaki desteğinden vazgeçeceği yönünde” diye konuştu.

'Zamanlama dikkat çekici'

Geçen günlerde Washington'un bilgisi dışında yapıldığı ifade edilen Rusya ve Suriyeli muhaliflerin Ankara'daki görüşmelerine de değinen siyaset uzmanı, bu görüşmelerdeki zamanlamaya da dikkat çekti ve “Amerika iki yönetim arasında ve rejimin Halep’e yoğunlaşması da aslında bunun bir yansıması. Yani yeni yönetim iş başına gelene kadar Suriye rejimi ve onun arkasındaki Rusya, müzakere masasına olabildiğince güçlü oturmak istiyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Güvenç’e göre, Suriyeli muhaliflerin, ABD'nin seçim sonrası Suriye politikasının ne olacağını henüz tam olarak bilmemelerinden ötürü siyasi çözüme yanaşmaları ve Suriye’de sahadaki en kuvvetli oyuncu olarak Rusya’yla görüşmeleri şaşırtıcı değil.

24 Kasım 2016'da, Suriye'de bulunan Türk güçlerine yapılan hava saldırısının, ne Rusya ne de Suriye tarafından üstlenilmesi konusunu da değerlendiren Serhat Güvenç, “Rusya belki sorumlu olmayabilir, çünkü kullanıldığı tahmin edilen araçlar, daha çok Suriye rejiminin elinde olan hava araçlarına işaret ediyor” dedi.

Güvenç, “Yaşanan bu olayda şu açıkça görülüyor ki Türkiye, sınırlarının 30 kilometre güneyinde harekat yaparken çok sıkıntı yaşıyor. Yani Türkiye’nin 30 kilometre ötedeki askerini nasıl koruyacağı henüz bir muamma” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG