Erişilebilirlik

'Türkiye'nin AB Sürecinde Almanya'nın Desteğine İhtiyacı Var'


'Türkiye'nin AB Sürecinde Almanya'nın Desteğine İhtiyacı Var'
'Türkiye'nin AB Sürecinde Almanya'nın Desteğine İhtiyacı Var'

2011 Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından, Almanya’da yaşayan 3 milyona yakın Türk göçmenle de bağlantılı yoğun ve çok boyutlu geçti. Türklerin Almanya’ya işçi olarak gelişinin 50.yıldönümü nedeniyle karşılıklı diplomatik trafik ve ziyaretler adeta zirve yaparken, Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımlar Alman siyasetinde en canlı tartışma alanlarından bir olmaya devam etti.

Yıl boyunca iki kez Türkiye’yi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Guido Westwerwelle, Hristiyan Demokrat Birliği ve Başbakan Angela Merkel tarafından önerilen ‘imtiyazlı ortaklık’ formülü yerine ‘ahde vefa’ ilkesine vurgu yaptı ve AB’nin Türkiye’ye vaat ettiklerinin verileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Christian Wulff’da Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak baktığı yönünde mesajlar verirken, Birlik Partileri ve muhafazakar kesimin ‘imtiyazlı üyelik’ konusundaki israrı Alman siyasetinde Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki ayrımın derinleşmesine yol açtı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’de faal olan Alman vakıflarının dolaylı olarak PKK’ye yardım etmekle suçlaması, iki ülke ilişkilerinde gerilime neden olan başka bir konuydu. Başbakanın Ekim ayı başında gerçekleştirdiği Berlin ziyaretinde de ilk gündem maddesi Alman vakıfları oldu, Erdoğan’ın Merkel’le ortak basın toplantısında vakıflara yönelik suçlamalarını tekrarlaması sonrasında Alman tarafı iddiaların somut bilgilere dayanmadığını düşündüklerini ve kanıt beklediklerini açıkladı. Üçbuçuk yıldır Almanya'nın başkentinde olan ve Berlin'deki görev süresi sona eren Büyükelçi Ahmet Acet, zaman zaman ortaya çıkan sorunlara rağmen ilişkilerin, iki ülkeyi de bir diğeri için özel kıldığını ve yoğun diplomasi trafiğinin de bunu kanıtladığını savunuyor.

Türkiye'nin önüne çıkartılan bütün engellere rağmen müzakere sürecinde ciddi mesafeler aldığını söyleyen Büyükelçi Acet, Türkiye’nin AB sürecinde Almanya’nın desteğine ihtiyacı olduğuna vurgu yapıyor.

Neonazilerin 2000-2006 yıllar arasında sekizi Türk biri Rum dokuz göçmeni öldürdüğünün ve bazı istihbarat birimlerinin bu cinayetlerle ilgili bilgileri değerlendirmeye almadıklarının ortaya çıkması Türkiye’de de büyük tepkiye neden oldu. Başbakan Erdoğan, Almanya’da ‘derin devlet’ olduğunu öne sürerek, meslektaşı Merkel’den Neonazi cinayetlerinin tüm detayları ile aydınlatılmasını talep etti. Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Alman yetkililerin bu konuda ciddi bir çalışma yaptığını, ancak esas hedefin bundan sonra bu tarz olayları engellemek olması gerektiğini düşünüyor.

Büyükelçi Ahmet Acet önümüzdeki Ocak ayında görevini 2008 yılından beri Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevini sürdüren Hüseyin Avni Karslıoğlu'na devredecek.

XS
SM
MD
LG