Erişilebilirlik

Türkiye’nin 40 Aylık “Başlık Hasreti” Bitiyor


Avrupa Birliği'yle tam üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005'te başlayan Türkiye, süreçteki 14. başlığını açmaya hazırlanıyor.
Avrupa Birliği'yle tam üyelik müzakerelerine 3 Ekim 2005'te başlayan Türkiye, süreçteki 14. başlığını açmaya hazırlanıyor.

Türkiye, AB’yle müzakerelerde 40 aylık bir hareketsizliğin ardından başlık açmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği’yle sekiz yıldır yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinde engel üstüne engelle karşılaşan Türkiye, sürecin temel unsuru olan başlık açma konusunda uzun bir gecikmeyle de olsa önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Salı günü Brüksel’de düzenlenecek HAK’ta, 22 numaralı “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu başlığı açılacak. Başlık, Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle yürüttüğü müzakerelerde 40 aylık bir “bitkisel hayatın” ardında açılacak ilk başlık olacak.

30 Haizran 2010’dan bu yana başlık açılamamış olması 22 numaralı başlığın açılmasının sembolik önemini bir kat daha artırıyor.

Teknik açıdan açılması oldukça kolay olan “bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığı, “anlamlı anlamsız” çok sayıda siyasi engelle karşılaştı.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “tam üyeliğe götürür” şeklindeki komik bahanesinin ardından haziranda açılmasına günler kala Almanya tarafından engellenen başlık, içeriği açısından da oldukça önemli.

Sosyo-ekonomik farklılıkların azaltılmasına yönelik pratik çalışmaları da kapsayan 22. başlık, üyelik sonrası verilecek olan yapısal fonların etkin kullanımını sağlayacak idari ve hukuki düzenlemeler dışında doğrudan mevzuat uyumu gerektirmiyor.

Türkiye’yi üyelik sonrasında bölgesel gelişmişlik farklılıklarını gidermek için verilecek olan Avrupa Birliği fonlarını etkin kullanmaya hazırlayacak olan başlığın kapsadığı alanlarda Ankara, son dönemde belirgin ilerleme kaydetti.

Müzakere sürecinin hala hayatta olduğunun göstergesi olarak algılanan ve sürece yeni bir enerji katacağı umulan 22. başlığın açılması önemli bir gelişme olsa da Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın altını çizdiği gibi “tek çiçekle bahar olmayacağını” düşünen Türkiye, sürece acilen ve kalıcı şekilde hız kazandırılmasını istiyor.

Türkiye, 22. başlığı yeni başlıkların izlemesini talep etse de bu isteğin hayata geçirilebilmesi büyük ölçüde Kıbrıs sorunuyla ilgili pürüzlerin giderilmesine bağlı. Bu durum ise başlıkla gelen umudun belli bir süre sonra yerini karamsarlığa bırakması riskini artırıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG