Erişilebilirlik

Rusya Dışişleri Bakanı: Esat Reform Yapacak


Beşşar'ın babası Hafız Esat, 1982 yılında, Hama'yı yerle bir etmişti. Kenti kuşattıktan sonra günlerce bombalayan Suriye ordusunun 15,000-25,000 arasında insan öldürdüğü tahmin ediliyor
Beşşar'ın babası Hafız Esat, 1982 yılında, Hama'yı yerle bir etmişti. Kenti kuşattıktan sonra günlerce bombalayan Suriye ordusunun 15,000-25,000 arasında insan öldürdüğü tahmin ediliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştü.

Lavrov, görüşme sonrası Esad’ın yakında yeni anayasa ile ilgili referandum tarihini açıklayacağını bildirdi. Lavrov’a göre Esad önümüzdeki günlerde yeni anayasayı hazırlayan komisyon ile biraraya gelecek.Lavrov, Esad'ın Arap Birliği gözlemcilerinin geri dönmesini istediğini de söyledi.

Öteyandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye karar tasarısının veto edilmesini “fiyasko” olarak tanımlayarak Türkiye’nin yeni bir girişime hazırlandığını açıkladı.

Erdoğan Ankara’da yaptığı açıklamada yeni girişimi Suriye hükümeti değil halkının yanında olan ülkelerle birlikte başlatacaklarını söyledi.

Erdoğan, karar tasarısının Rusya ve Çin tarafından veto edilmesinin Suriye hükümetine askeri saldırılara devam için yeşil ışık yaktığını da belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yeni Suriye girişimini Çarşamba günü Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ele alması bekleniyor.

Üst düzeyde bir Türk dışişleri yetkilisi Reuter ajansına Suriye için BM dışında bir girişim hazırlamanın doğal olduğunu ancak ülkelerin Libya temas grubu gibi bir koalisyon oluşturacaklarını söylemek için çok erken olduğunu belirtti.

Yetkili, Ankara’nın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Suriye devlet Başkanı Beşar Esad arasında Şam’da yapılan görüşmenin sonucunu beklediğini de söyledi.

Öteyandan Fransa şiddet olaylarının devam etmesi nedeniyle Şam büyükelçisini geri çağırdı.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere altı Körfez ülkesi de büyükelçilerini geri çekti ve Suriyeli elçilerin ülkelerine dönmesini istedi. Amerika Pazartesi günü Şam elçiliğini kapatmış, İtalya ve İngiltere de elçilerini geri çekmişti.

Suriyeli muhalifler, silahlı ayaklanmanın merkezi haline gelen Humus’ta ordu birliklerinin yeniden başlattığı bombardımana başladığını bildiriyor. Muhaliflere göre Humus ve diğer bölgelerde Pazartesi günü yaklaşık 100 sivil daha öldürüldü.

Rus Bakanı protesto eden Suriyeliler:

45 dakika önce:

Bir Suriyeli Beşar Esat'ın ordusunun bombaladığı kliniğin önünde halkın hayvan gibi katledildiğini söylüyor ve Dünyadan yardım istiyor:

XS
SM
MD
LG