Erişilebilirlik

Türkiye'den S&P'nin Kararına Tepki


Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’un Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesi büyük yankı uyandırdı

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors’un Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana çevirmesi Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. S&P’ye en büyük tepki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan S&P’ye sert çıktı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen “5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı"nda konuşan Erdoğan, “Neye göre sen bunu durağana indiriyorsun? Çünkü belli bir süre pozitifte kalan ülkeyi artırması gerekirken, bakıyor ki Türkiye'yi artırırsam ideolojik olarak bizim için sıkıntı doğurur, biz bunu durağanda tutalım ama öbür tarafta bakıyorsun iflas eden Yunanistan'ı yükseltiyor. Böyle saçmalık olur mu?" dedi.

Başbakan Erdoğan, ideolojik bir yaklaşım sergilemekle suçladığı S&P’ye adeta meydan okudu ve şöyle konuştu: “Bunu kimse yutmaz. Bunu sen Tayip Erdoğan’a yutturamazsın. Sen kalkıp bu Türkiye'nin kredi notunu durağana indirirsen bunu yemezler. Ve bunun bedelini 'artık ben seni bir kredi kuruluşu olarak tanımıyorum' demek suretiyle açıklarız.''

S&P: Türkiye’nin kredi notu 12 ay daha durağan kalacak

Başbakan Erdoğan’ın sert eleştirilerine Standard and Poors da kayıtsız kalmadı. Hürriyet gazetesinin sorularını yanıtlayan S&P ülke yöneticisi Zeynep Holmes, "kurumumuzun görevi, herhangi bir siyasi gündemden bağımsız olarak, bir ülkenin kredi güvenilirliğine yönelik tamamen bağımsız görüş sağlamaktır” dedi.

Türkiye’nin kredi notu görünümünü, ülkeye gelen dış talebin azalması ve kötüleşen ticaret hadleri Türk ekonomisinin yeniden dengelenmesine engel olabileceği için değiştirdiklerini söyleyen Holmes, S&P’nin yakın dönemde görüş değiştirmeyeceğinin de altını çizdi. S&P Türkiye yöneticisi, “kredi not görünümünün pozitiften durağana revize edilmesi, Türkiye’nin kredi notunun önümüzdeki 12 ve 18 ayda aynı kalacağına yönelik görüşümüzü yansıtıyor" diye konuştu.

TÜSİAD’dan hükümete destek

Son dönemde özellikle başta 4+4+4 olarak ifade edilen eğitim reformu ve basın özgürlüğü olmak üzere birçok konuda hükümetle ters düşen TÜSİAD, S&P tartışmasında hükümetten yana tavır aldı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Türk iş dünyası da dahil olmak üzere, küresel yatırımcılar ve iş dünyası giderek bu tür not gelişmelerini daha az dikkate alır hale geldiler. Ayrıca, analizlerinin güncel ve doğru verilere dayalı olduğu yönünde kaygılar oluşmaya başladığını görüyoruz. Zaten gerek kriz dönemindeki gerekse kriz sonrasında ortaya koydukları performans ve sicilleri de hepimizce malum“ dedi.

Boyner, Türkiye, yatırım ortamı ile ilgili reform gündemine kararlılıkla devam ettiği müddetçe, bu tür gelişmelerin yatırımcının Türk ekonomisine ilişkin beklenti ve algısını kolayca bozamayacağı görüşünde olduğunu belirtti.

Bakanlar da S&P’ye karşı tek ses

Uluslararası finans kuruluşu Merrill Lynch'de ekonomist ve bölüm müdürü olarak çalışmış olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de raporu taraflı buldu. Türkiye raporu Şimşek’e göre, “S&P’ye hiç yakışmayan çok ciddi hatalarla dolu ve 9 ay önceki bir takım sorunlara takılmış kalmış bir çalışma”.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da kredi derecelendirme kuruluşunun adil davranmadığı kanaatinde. Bakan Şimşek, “S&P’nin kendi standartı kaymış. S&P’nin Türkiye ile ilgili yapmış olduğu standart dışı bu açıklama gerçekten talihsizlik ve bu onların güvenilirliğine gelen bir leke” diye konuştu.

Pozitif görünümün devam etmesi bekleniyordu

Dün TÜİK’in açıkladığı Nisan ayı enflasyon rakamları beklenenden yüksek çıktı. Nisan ayında TÜFE %1,52 olarak gerçekleşirken yıllık TÜFE oranı da %11,14’e ulaştı. Böylece 2008 yılı Ekim ayından bu yana, yani 3,5 yıldır ilk kez enflasyon %11’i aşmış oldu. Doğalgaz fiyatının %16,67 elektrik fiyatının ise %9,27 artması TÜFE’deki artışı tetikledi.

Bu, ilk bakışta Türkiye ekonomisi hakkında negatif bir durum gibi görünse de ekonomistler Mayıs ayıyla birlikte enflasyonun düşüş eğilimine girmesini bekliyordu. Üstelik geçen hafta enflasyondaki yumuşak inişin, düşük cari açıkla desteklenmesi halinde Türkiye için not arttırımının gündeme geleceğini belirten Fitch Türkiye analisti Ed Parker’ın bu yaklaşımı da Ankara’da beklentileri arttırmıştı.

XS
SM
MD
LG