Erişilebilirlik

Türkiye’den Son Çağrı: Ertelemeyin İptal Edin


Bekir Bozdag
Bekir Bozdag

Türkiye’nin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarıyla ortaya koyduğu mesajı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ netleştirdi ve “Biz Türkiye olarak son kez IKBY’ye çağrıda buluyoruz. Türkiye, referandumun ertelenmesine de karşıdır. Ertelemeyin, iptal edin” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu gerçekleştirme kararı ve bu referandumu Kerkük ile Musul’da da gerçekleştireceğini duyurmasına Türkiye’nin sert tepkisi devam ediyor. Türkiye, MGK kararıyla IKBY’ye son günlerde verdiği sert mesajları resmileştirdi ve Bakanlar Kurulu’nda öncelikle ekonomi ağırlıklı yaptırımları ele aldı.

MGK ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık üç saat sürdü. Toplantı bitiminde Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kameralar karşısına geçti.

Bozdağ, IKBY’ye yönelik Türkiye’nin mesajlarını tekrarladı ancak ekonomik yaptırımlara ilişkin ipucu vermedi. Ekonomik yaptırım uygulamasına ne zaman ve hangi yaptırımlar ile başlanacağına ilişkin açıklama yapmadığı dikkat çeken Bozdağ, askeri açıdan Türkiye’nin özellikle Kerkük ve Musul’a ilişkin toprak talebi olup olmayacağına ilişkin soruyu da diplomatik ifadeler ile yanıtsız bıraktı. Bu noktada Bozdağ’ın, MGK kararında ifade edildiği üzere “Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan doğan hakları”nı anımsatması dikkat çekti. Bozdağ’ın, ayrıca isim vermeksizin IKBY’ye referandumu erteleme çağrısı yapan ABD’nin yaklaşımını eleştirdi ve Türkiye’nin ertelemeyi de kabul etmeyeceğini ifade etti.

“Referandum Irak’ın toprak bütünlüğünü yok edecek”

Hükümet Sözcüsü Bozdağ, özetle, “Kuzey Irak referandumu gayri meşru ve kabul edilemez. Bu referandum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milli güvenliğine doğrudan bir tehdittir. Referandum Irak’ın toprak bütünlüğünü yok edecektir. Bugün bazı sorunlarını çözmek için yaptığını söyleyenler ilerleyen günlerde daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Buna bütün bölgesel ülkeler karşı çıkmaktadır. Türkiye, İran gibi. Bölgedeki tüm etnik gruplar da referanduma karşıdır. Bölgedeki Türkmenler, Araplar bu referanduma karşı. Kürtler içerisindeki pek çok kişi de bu referanduma karşı. Meclis’teki oylamaya parlamenterlerden bir kısmı da katılmadı. Bölgede itilaflı konular var. Musul ve Kerkük üzerindeki tartışmalar henüz netliğe kavuşturulmamıştır. Tartışmalı bölgelerin de referanduma dahil edilmesi ayrıca hatadır. Biz Türkiye olarak son kez IKBY’ye çağrıda buluyoruz. Aklı selim ile hareket edin, bu referandumdan vazgeçin, bu referandumu iptal edin. Bölgede yaşayanların hayrına olan bu referandumu iptal etmektir” dedi.

ABD’nin referandumu ertelemesi yönünde Erbil Hükümeti’ne çağrısı bulunmasına karşın Bozdağ, Türkiye’nin bu yaklaşıma da karşı olduğunu vurguladı. Bozdağ, “Türkiye, referandumun ertelenmesine de karşıdır. Ertelemeyin, iptal edin. Ertelemek bu referandumun ileride yapılması anlamı taşır ki Türkiye bunun ertelenmesine de karşıdır. Doğru olan erteleme değil referandumu iptal etmektir. Erteleme, bugün tartışılan sorunları ileriye atmak anlamına gelir ki bunun anlamı yoktur. İptal bizim buradaki beklentimizdir. Umarım ki sağduyu hakim olur ve iptal edilir” diye konuştu.

Kerkük ve Musul’un durumu

Bozdağ, IKBY’ye ne gibi yaptırımlar uygulanacağıyla ilgili soru üzerine ise, “MGK kararları ortadır, Hükümetimiz kararları ne zaman uygulayacağına karar verecek. Bakanlar Kurulu’nda da tüm opsiyonlar tüm yönleriyle ele alındı. MGK ve Hükümetimiz, mili güvenlik çıkarlarını korumak için gerekenleri yapacaktır” yanıtını vermekle yetindi.

Bozdağ’a, Türkiye’nin 1926 tarihli Ankara Antlaşması’ndan doğan hakları itibariyle Kerkük ve Musul’un durumuyla ilgili nasıl tavır takınacağı da soruldu. Buna karşılık Bozdağ, “Türkiye’nin kararlığının bilinmesi bakımından atılması gerekli adımları değerlendirdiğimizi ve kararları aldığımızı söyleyebiliriz. Dünya kamuoyu bakımından şimdilik bu kadarını ifade etmekle yetiniyoruz. Ancak MGK’nın aldığı karar üzerine ‘Türkiye anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar’ diyoruz” yönünde ifadeler kullandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG