Erişilebilirlik

Türkiye’den Sarraf Davasıyla İlgili İki Yakalama Kararı


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca eski CHP milletvekili Aykan Erdemir ve bankacı Osman Zeki Canitez’le ilgili yakalama kararı çıkarıldı. Söz konusu iki kişi Sarraf davasına sahte kanıtlar sunmakla suçlanıyor.

Anadolu Ajansı’nın haberinde, eski milletvekili Erdemir ve “FETÖ üyesi olmak” suçundan firari olarak aranan Canıtez hakkında yakalama kararının, "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma" suçundan çıkarıldığı belirtildi.

Türk medyasında yer alan haberlere göre Aydemir ve Canitez eski Halkbank genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın davasında tanık listesinde yer alıyor.

Amerikalı yetkililer Rıza Sarraf ve aralarında eski ekonomi bakanı ve Halkbank’ın 3 yöneticisinin de dahil olduğu 8 kişiyi 2010-2015 yılları arasında İran’a yönelik Amerikan ambargosunu delmek için plan yapmakla suçluyor.

Mehmet Hakan Atilla bugün başlayan duruşmadaki tek sanık olacak. Davanın hakimi Richard Berman, jüri üyelerine davanın ana konusu olan Sarraf’ın bu hafta mahkemeye çıkmayacağını belirtti. Atilla ve Sarraf Amerikalı yetkililerce davayla ilgili yakalanan iki kişi.

Türk yetkililer davaya savcılar tarafından sunulan delillerin sahte olduğunu iddia ediyor. Türkiye’de iki hafta önce de New York’taki davayı başlatan eski ve yeni savcıya yönelik soruşturma başlatılmıştı.

Halkbank ve Türk yetkililer bankanın işlemlerinin ulusal ve uluslararası yönetmeliklerle uygun olduğunu belirtiyor ancak yatırımcılar endişeli.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG