Erişilebilirlik

Türkiye'den Peşmergelere Kobani'ye Geçiş İzni


Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Iraklı Peşmergelere Kobani'de IŞİD ile savaşan Suriyeli Kürt milislere destek vermeleri için Türkiye'den geçmelerine yardımcı olduklarını açıkladı

Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu, Türkiye’nin Kobani’de IŞİD militanlarıyla savaşan Kürtlere yardım etmeleri için Türkiye’nin Iraklı Kürtlerin Suriye’ye geçmelerine yardımcı olduklarınıaçıkladı.

Kobani'nin düşmesini istemediklerini belirten Çavuşoğlu, konuya ilişkin başka ayrıntı vermedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Washington’da Türkiye’den Iraklı Peşmergelerin Kobani’deki Kürt milislere destek vermeleri için topraklarından geçmesine izin vermesini istediklerini açıklamıştı.

Peşmergelere destek verileceğine ilişkin duyuru, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin PKK militanlarıyla eşit tuttuğu Kürt savaşçıları silahlandırmayacağı açıklamasından bir gün sonra geldi.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklaması ayrıca Irak’taki Kürtlerin Kobani’deki Kürt savaşçılara yardım etmek için Amerikan kargo uçaklarıyla silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımı yapmasını izliyor.

Üst düzey yetkililerin açıklamalarına göre Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Erdoğan’a havadan yapılacak yardımı haber verdi.

Yetkililer, Amerika’nın Türkiye’nin Kürtler hakkında çok uzun zamandır süregelen kaygılarını anladığını ancak iki ülkenin de ortak bir düşmanla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

IŞİD’in son birkaç haftadır Kobani’ye takviye gücü aktarmak zorunda kaldığını belirten yetkililer, bunun Amerikan ordusuna IŞİD’in kısıtlı kaynaklarını hedef almasını sağladığına da dikkati çekti. Kobani’deki halkın katliam tehdidiyle karşı karşıya olduğunu bildiren yetkililer havadan yapılan yardımların sadece insani yardım olma özelliği taşımadığını, aynı zamanda IŞİD militanlarıyla mücadelede önemli rol oynayacağını kaydetti.

Kobani civarına 135 hava saldırısı düzenlendiğini bildiren Amerikan ordusu, yüzlerce IŞİD militanının öldürüldüğünü ve IŞİD’in ilerleyişinin yavaşlatıldığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG