Erişilebilirlik

Türkiye’den IŞİD’e Katılım Sürüyor


Türkiye istihbarat araştırmaları, 2307 kişinin IŞİD saflarında savaştığını ortaya koyuyor. Kamuoyuna yansıyan son katılım ise Ankara’dan. Diyarbakır’da yaşayan iki kardeşiyle birlikte Suriye’den Irak’a geçen Süleyman Bengi ‘burada mutluyuz’ diye mesaj attı

Suriye ve Irak’ta savaşan cihatçı selefi örgütlere katılımlar artıyor. Bu iki ülkede savaşan cihatçılara ilişkin en son rapor, Uluslararası Radikalizasyon Araştırmaları Merkezi tarafından Ocak ayında yayınlandı. Buna göre, 50 ülkeden 20 binden fazla militan Irak ve Suriye’deki Sünni radikal örgütler bünyesinde savaşıyor.

URAM’ın verileri, cihatçı örgütlere en fazla katılım, 3000 militanla iki gün önce bir müzeye düzenlenen terör eyleminde 23 kişinin öldüğü Tunus’tan. Tunus’u 2500 katılımla Suudi Arabistan izliyor. Türkiye ise 600 katılımla Rusya ve Lübnan ve Fransa’nın ardında beşinci sırayı Almanya ve İngiltere’yle birlikte paylaşıyor.

Türkiye’den IŞİD’e 2307 kişi katıldı

Ancak bugün Hürriyet gazetesinde Fevzi Kızılkoyun imzasıyla yayınlanan habere göre, yalnızca IŞİD’e 2 bin 307 Türk vatandaşı katıldı. İstihbarat kaynaklarının temel alındığı araştırma bilgilerine göre, ‘Türkiye’de 2014 ve 2015 yılının ilk 3 ayında 680 aile, IŞİD’e katılan çocukları için kayıp başvurusunda bulundu. Kayıp başvurusu yapılan kişilerin Suriye’ye geçiş yaptıkları ve IŞİD kamplarında eğitim gördükten sonra iç savaşa katıldıkları belirlendi. Bugüne kadar IŞİD saflarında geçen 11 Türk çatışmalarda hayatını kaybetti’.

Katılımlarda Adıyaman, Bingöl ve İstanbul öne çıkıyor

IŞİD’e katılımların genellikle dernek, vakıf ve sosyal medya üzerinden IŞİD’le bağlantıya geçtiklerini belirleyen Türkiye, örgüte eleman temin eden 7 dernek ve vakfı gözlem altına aldı.

Gazeteci Nevzat Çiçek, IŞİD ve diğer selefi örgütlerde katılımın Adıyaman, Bingöl, Mardin, Diyarbakır, Konya, İstanbul ve Ankara’nın öne çıktığını söylüyor.

Bir üniversite öğrencisi iki kardeşiyle birlikte IŞİD’e katıldı

Ankara’da bulunan Hacettepe Üniversitesi’nde okuyan 19 yaşındaki Süleyman Bengi İ.’nin iki kardeşiyle birlikte katıldığı ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan baba, büyük oğluyla birlikte ortadan kaybolan 16 yaşındaki ikiz oğulları Dilar ve Dilşat’ın bulunması için cumhurbaşkanı, başbakan, MİT ve emniyetten yardım istedi.

10 Mart’ta Ankara’da kaldığı öğrenci konukevinden “Selamünaleyküm anneciğim, eşyalarımı fakirlere dağıtırsınız. Allah’a emanet olun” notu bırakarak kayıplara karışan üniversite öğrencisi ve iki kardeşinin IŞİD’e katıldığı belirlendi. Süleyman Bengi İ’nin ailesine ‘burada huzuru bulduk, bizi merak etmeyin” diye mesaj attığı öğrenildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG