Erişilebilirlik

Türkiye’den Çek Cumhuriyeti'ne: ‘Bu Karar Teröre Destektir’


Çek Cumhuriyeti mahkemesi, Pazar günü Prag’da gözaltına alınan PYD Eski Eş Başkanı Salih Müslim’i serbest bıraktı. Mahkeme, tüfekli ve kar maskeli polislerce eli kelepçeli olarak mahkeme salonuna getirilen Müslim’i serbest bırakırken Avrupa Birliği sınırları dışına çıkmaması için adli kontrol zorunluluğu getirdi.

Salih Müslim Prag'da Serbest Bırakıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00



Türkiye İçişleri Bakanlığı, PYD’nin eski liderini 12 Şubat’ta “Aranan Teröristler” listesine koymuştu.

Dün Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Müslim hakkındaki Türkiye’ye iade dosyasının Çek Cumhuriyeti makamlarına ulaştırıldığını açıklayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Çek Cumhuriyeti mahkemesinin verdiği bu kararın Türkiye-Çek Cumhuriyeti ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Bozdağ: “Bu karar teröre çok net destek kararıdır”

Bozdağ, “Pek çok insanın ölmesine yol açan eylemlerin bizzat talimatını veren bir terörist başı maalesef serbest bırakılmıştır. Verilen karar uluslararası hukuka aykırı. Bu karar Çekya ile ilişkileri etkileyecek. Bu karar teröre çok net destek kararıdır. Bu tür kararlar hukukla izah edilemeyecek çok net siyasal kararlardır. Bu tür kararlar, hukukla delille dosya durumuyla izah edilemeyecek siyasal kararlardır. Türkiye aleyhindeki teröre destek kararlarıdır. Türkiye terörle etkin mücadelesini devam ettirecek. Bunlarla mücadele etmek bütün uluslararası toplumun ortak görevidir. Çünkü terör insanlık suçudur” dedi.

Bozdağ: 'Bu Karar Teröre Çok Net Destek Kararıdır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00



Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye aleyhinde terör faaliyeti sürdürenlere yaklaşımlarının bilindiğini de söyleyen Başbakan Yardımcısı, serbest bırakma kararının kendileri için “sürpriz” olmadığını dile getirdi.

Çavuşoğlu: Hukuk çerçevesinde gerekeni yapacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu kararın AB’nin Türkiye’ye gösterdiği samimiyetsizliğinin bir devamı olduğu iddiasında.

Cezayir’de gazetecilerin sorularını üzerine Dışişleri Bakanlığı olarak nota verdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın da girişimlerde ve iade talebinde bulunduğunu buna rağmen mahkemenin Müslim’i serbest bırakma kararı vermesini eleştirdi.

Çavuşoğlu, “Mahkemenin bu kararının her şeyin bittiği anlamına gelmez. İşin peşini bırakmayacağız. Başka ülkeye giderse de peşini bırakmayacağız. Ortada kırmızı bülten var, mahkeme kararları da var. İster FETÖ olsun, ister YPG ister PKK fark etmez, hepsinin peşindeyiz. Salih Müslüm'ün de her zaman ensesindeyiz. Bundan sonra ona rahat hayat yok. Hukuk çerçevesinde gerekeni yapacağız” dedi.

Adalet Bakanı: “Bu karar hukuka aykırı”

Türkiye'den bir başka tepki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den geldi.

Kararı sonrası gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı, Çek Cumhuriyeti mahkemesinin uluslararası hukuk ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir karar verdiğini ifade etti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından Çek Cumhuriyeti polisinin Salih Müslim’i gözaltına aldığını belirten Gül, “Uluslararası sözleşme gereği bu kişinin 18 günden az 40 günden çok olmamak üzere tutuklanması gerekirdi. Ancak uluslararası hukuka aykırı bir karar çıkmıştır. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu kararın takipçisi olacağız. Muhataplarımızdan bu hatayı telafi etmelerini bekliyoruz. Bu kabul edilebilir değil, hukuki değildir. Bu kararı tanımıyoruz. Türk yargısı bu terör elebaşlarının daima enselerinde peşlerinde olmayı devam edecektir” dedi.

Prag Büyükelçisi: “Karar iki ülke arasındaki ilişkilere gölge düşürdü”

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı ise net bir yorum yapmak için Çarşamba günü açıklanması beklenen gerekçeli kararın görülmesi gerektiğini belirtti.

Bigalı, “Bu karar hiç beklemediğimiz şekilde çıktı ve bizi büyük hayal kırıklığına uğrattı. İki ülke arasındaki ilişkilere de gölge düşürdü. İade talebimizi, Avrupa İade Sözleşmesi’ne göre iletmiştik. Adli makamlarımızın hazırladığı belgelerin dikkate alınmadığı görülüyor” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG