Erişilebilirlik

Türkiye’den BM’ye Davet


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, UNDP Başkanı Helen Clark ile
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, UNDP Başkanı Helen Clark ile

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle resmi temaslar için New York’ta bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 50. Yıldönümü Bakanlar Toplantısı açılışında Türkiye'yi temsil etti.

Bakan Yılmaz temasları çerçevesinde UNDP Başkanı Helen Clark’la ile bir de görüşme yaptı. UNDP, 50. Yıldönümü Bakanlar Toplantısı çerçevesinde New York'ta çeşitli temaslarda bulunan Yılmaz'ın UNDP Başkanı Helen Clark’la yaptığı görüşmeye, Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Ayşe Sinirlioğlu ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler de katıldı.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, UNDP Başkanı Clark'ın ev sahipliğindeki "Kalkınma İşbirliğinin Şampiyonları" başlıklı kahvaltı ve 50. yıl nedeniyle düzenlenen çeşitli sempozyum, konferans ve etkinliklere de katıldı. Bakan Yılmaz, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın 50. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle bakanlar düzeyinde yapılan toplantısında bir de konuşma yaptı.

UNDP ile stratejik ortaklık

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) bakanlar toplantısında konuşan Yılmaz, Türkiye ve UNDP’nin 1960’lı yıllardan itibaren işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin, yıllar içerisinde ekonomik büyümede büyük adımlar attığını ve büyük ölçüde gelişim profilini yükselttiğini belirten Bakan, UNDP’nin, Türkiye’ye verdiği teknik destek, bilgi transferi, kapasite oluşturma ve kaynak seferberliğiyle bu süreçte önemli katkıları olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Son yirmi yılda Türkiye’de hızlı bir şekilde gerçekleşen ekonomik büyüme ve Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmasına paralel olarak, Türkiye ile UNDP ilişkisi gerçek bir stratejik ortaklık haline gelmiştir. Türkiye ve UNDP işbirliğini teşvik ve diğer ülkelerle Türkiye'nin önemli gelişme deneyimlerini paylaşmak için çabalarını ilerletmektedir,” dedi.

‘İstanbul BM için önemli merkeze dönüşecek’

İstanbul’un Birleşmiş Milletler için önemli bir merkez olacağına ve küresel bir merkeze dönüşeceğini vurgulayan Yılmaz, “UNDP ile Türkiye arasında gelişen işbirliğinin en somut göstergesi, İstanbul’un özel sektörün gelişimi ve kalkınmanın hızlanması adına Birleşmiş Milletler ve diğer ortaklar için bir küresel merkeze dönüşmüş olmasıdır. Gerçekleşen bu adımlarla Türkiye’nin vizyonunun sadece UNDP ile ortaklığını geliştirmekte sınırlı olmadığı aynı zamanda İstanbul’u da Birleşmiş Milletlerin önemli bir merkezi haline getirmek için önemli adımlar atmıştır. Bu çerçevede, İstanbul’da UNFPA ve BM Kadınların Bölge Ofisleri ve diğer birçok Birleşmiş Milletler kuruluşları bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler’in Türkiye'de bulunan temsilciliklerinin sayısı hızla artmaktadır. Biz, İstanbul'da daha fazla Birleşmiş Milletler ajans ve kuruluşlarına ev sahipliği yapmaya hazırız,” dedi.

Türkiye’nin 2015 yılında G-20 zirvesi başkanlık döneminde, UNDP ile yakın işbirliği içinde çalıştığını ifade eden Yılmaz, bu işbirliği için UNDP’ye de teşekkür etti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG