Erişilebilirlik

Türkiye'den Almanya'ya İltica Başvurusu Arttı


Alman Göç ve Mülteci Dairesi’nin verilerine göre, Türkiye'den Almanya'ya yapılan iltica başvurularında son aylarda önemli ölçüde artış oldu. 2015 yılına göre neredeyse üçe katlanan iltica başvuruları 2016'nın ilk on ayında 4 bin 500’e yaklaştı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında iltica başvurularında gözle görülür artış olduğunu belirten yetkililer, bu yılın Ocak-Ekim döneminde toplam 4 bin 437 kişinin başvurusunun kayıtlara geçtiğini, geçen yıl Türkiye’den Almanya’ya yapılan tüm iltica başvurularının bin 767 olarak tespit edildiğini duyurdu.

Bu yıl Temmuz ayında 275 olan başvuru sayısı Ağustos ayında 375'e, Eylül'de 446'ya, Ekim ayında ise 485’e yükseldi. Yapılan değerlendirmelerde iltica sayısındaki artışa 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yaşanan siyasi çalkantıların etkili olduğu öne sürüldü.

Darbe girişimi sonrasında merkeze çağrılan çok sayıda Türk diplomatın ve Almanya’daki NATO üslerinde görevli askeri personelin, Türkiye’ye dönmediği ve iltica başvurusu yaptığı da bildirildi.

Federal Parlamento Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu‘nun, Türkiye’den kaç diplomatın Almanya’ya iltica ettiği şeklinde Alman hükümetine verdiği soruya hükümetten, "Türkiye’de başarısız darbe girişiminden sonra 35 diplomat pasaportlu kişi Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’ne iltica talebinde bulundu. Bu sayıya eş ve çocukları da dahil" yanıtı geldi. Berlin Büyükelçiliği daha önce üç askeri ataşe ile iki dışişleri mensubu diplomatın Türkiye’ye dönmediğini açıklamıştı.

Öte yandan çeşitli kaynaklar, Ramstein NATO Üssü’nde görev yapan ve Türkiye’ye dönmesi gereken Türk subaylarından bazılarının da aileleriyle birlikte iltica başvurusunda bulunduğunu haber vermiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuyla ilgili detaylara girmeden ve toplam kaç askerin iltica ettiği konusunda sayı vermeden iddiaları doğrulamıştı. Ramstein Üssü’nde yaklaşık 40 Türk askerinin görev yaptığı tahmin ediliyor.

Berlin’deki siyasi çevreler, Türkiye’den iltica başvurularının daha da artacağı görüşünde. Nitekim Hıristiyan Birlik Partileri’nin CDU/CSU Federal Parlamento Grubu İçişleri Sözcüsü Stephan Mayer, "Gelişmeler böyle devam ederse, Türkiye’den Almanya’ya yapılan politik iltica başvurularının artacağını hesaplamalıyız" dedi.

Kısa süre önce de Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth’un, "Türkiye'deki muhalifler bilmelidir ki, Alman hükümeti kendileri ile dayanışma içindedir" demesi ve siyasi soruşturmaya uğrayan herkese açık bir ülke olduklarını belirtmesi, Ankara ile Berlin arasında gerilime yol açmıştı.

Roth, Alman İltica Yasası'nın sadece bilim insanları ya da gazeteciler için sınırlı olmadığını, Türkiye’de siyasi baskı altındaki başka insanların da Almanya'ya iltica başvurusunda bulunabileceğini söylemişti.

Almanya Göç Konseyi Başkanı avukat Memet Kılıç, Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamanın "Türkiye'deki muhalifleri iltica başvurusu yapmaya davet etmek" olarak yorumlanabileceğini belirtiyor ve bunun uygulamada hukuksal etkileri olacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG