Erişilebilirlik

Türkiye'deki Orta Asya Kökenliler Endişeli


Türkiye'deki Orta Asya Kökenliler Endişeli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:29 0:00

Son zamanlarda Türkiye, çok sayıda terör saldırısına maruz kaldı ve bu saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Bu terör saldırılarından birini de Özbekistan doğumlu Abdülkadir Masharipov, yılbaşı gecesi İstanbul Reina’da düzenlemiş ve 39 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Bu terör eyleminin failinin Özbek vatandaşı olması nedeniyle, Türkiye’de yaşayan Orta Asya kökenlilere karşı bir önyargı oluştuğunu belirten Orta Asya Eğitim ve Kültür Derneği (ORTA ASYA-DER) Başkanı Tahir Abdullah, yılbaşı gecesi yaşanan terör olayının herkes gibi kendilerini de çok üzdüğünü söyledi.

“Bu terör olayı, insani ve ahlaki değerlerin dışında bir iştir. Bu olayı yapan kişinin kim olduğunun, cinsiyetinin, milliyetinin, vatandaşlığının, dininin ne olduğunun hiç bir önemi yok çünkü böyle bir işi yapan kişinin zaten dini de olmaz milleti de olmaz.”

Her milletten, iyi ve kötü insanlar olduğunu belirten Abdullah, 'bir milletin tamamı iyidir ya da tamamı kötüdür' demenin doğru olmayacağını söyledi. Yılbaşı gecesi yaşanan terör olayından sonra Özbek vatandaşlarının çok mağdur olduğuna dikkat çeken ORTA ASYA-DER Başkanı Tahir Abdullah, toplumda Özbek vatandaşlarına karşı kötü bir algı oluştuğunu belirtti.

Abdullah, “Bize göre bunun sebebi, bazı medya kuruluşlarının bu olayı çok abartması ve bu olaya yanlış yaklaşmasıdır” dedi.

Terör saldırısını düzenleyenin Özbek vatandaşı olmasının, bütün Özbekler'in kötü olduğu anlamına gelmediğini kaydeden Abdullah, “Terör terördür, kötü kötüdür” diye konuştu.

Özbekler, Kırgızlar, Uygurlar ve Kazaklar dahil tüm Orta Asya Türkleri'nin Türkiye’de kendilerini evlerinde gibi hissettiğine ve hiçbir zaman kendilerini yabancı saymadığına değinen Tahir Abdullah, bu terör olayından sonra durumun değiştiğini ve tepki gördüklerini kaydetti.

Türkiye’de yaşayan Özbek muhacirlerin birçoğunun ülkelerini mecburiyetten terk ettiğini belirten ORTA ASYA-DER Başkanı, bu insanların ülkelerini terk ederken her şeylerini geri bırakamak zorunda kaldıklarını ve Türkiye’ye geldikten sonra da çok zorluklar çektiklerini bildirdi.

“Türkiye’ye ailesi, çoluğu çocuğuyla gelen Orta Asya Türkleri, burada oturma izni alamıyor, masraflarını karşılayamıyorlar. Dolaysıyla burada izinsiz bir şekilde yaşıyorlar. Çalışamıyor, kiralarını ve masraflarını karşılayamıyorlar, çocukları okula gidemiyor. Böyle sorunlar yaşanıyor.”

Bu sorunları defalarca ilgili kurumlara ilettiklerini belirten Abdullah, “İnsan boş kalırsa, onu herkes yakalayabilir, kendi tarafına çekebilir. Burada zorluk çeken kişiler, ister istemez bir yerlere yönelmek zorunda kalıyor” dedi. ORTA ASYA-DER Başkanı Tahir Abdullah, bu sorunların çözümünde ilgili kurumlardan yardım istediklerini de sözlerine ekledi.

3 yıldır İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde yaşayan Özbekistan vatandaşı Ehlullah Abdülevvel, Reina saldırganının Özbek olması yüzünden, birçoklarının kendilerine suçlu gibi baktıklarını söyledi.

Özbek olduğunu öğrenen bazılarının, “sizden terörist çıktı” diyerek üzerine yürüdüğünü anlatan Abdülevvel, senelerdir Türkiye’de olduklarını ve hiçbir suça karışmadıklarını belirtti. 'Bir Özbek gelip terör olayı gerçekleştirdi diye, hiçbir alakaları olmadığı halde kendilerine suçlu veya terörist gözüyle bakılmasından çok rahatsızlık duyduğunu' belirten Abdülevvel, yılbaşı gecesi yaşanan terör saldırısını büyük üzünütüyle karşıladıklarını da dile getirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG