Erişilebilirlik

Türkiye'deki Kürtler'den Kuzey Irak Referandumuna Destek


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapacağı bağımsızlık referandumuna Türkiye’deki Kürt partilerinden de destek geldi. Aralarında Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kuzey Kürdistan Demokratik Partisi (PDK-Bakur),Türkiye-Kürdistan Demokratik Parti (PDK-T), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) ile Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ile 7 bağımsız kişinin oluşturduğu ‘Bağımsızlık Referandumunu Desteklemek İnisiyatifi’ çalışmalarına başladı.

İnisiyatifin kuruluş amacı Irak Kürt bölgesinde 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumu için Türkiye’de kamuoyu oluşturmak. Türkiye’deki siyasi çevrelerde görüşmeler başlayan inisiyatif üyeleri, hükümetle de görüşecek. İnisiyatif üyelerinden Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Irak Kürtleri'nin bağımsızlık hakkının meşru olduğunu söyledi.

​Amerika’nın Sesi’ne konuşan Bozyel, “Her halk gibi Kürtler'in de kendi geleceklerini kurma hakları meşrudur. Kürtler bunu demokratik yöntemlerle gerçekleştirmeden yanalar. Öte yandan 2005 yılında yazılan yeni anayasa geçen sürede işlevini yerine getirmedi. Bağdat’ta işbaşına gelen yönetimler anayasayı uygulamadı, anayasanın gereklerini yerine getiremediler. Geçmişte Saddam’ın izlediği mezhepçi politikaları, başka biçimlerde sürdürdüler. Kürtler bakımından başka bir yol kalmadı. Biz bunu destekliyoruz. Biz bu amaçla 15 Temmuz’da, 100 kişi civarında katılımcıyla bir çalıştay yaptık. Bu toplantıya değişik görüşlere sahip kişi ve kurumlar katıldı. Bu çalıştayda yapılan tartışmalardan sonra 12 kişilik bir komisyon seçildi bu komisyonda beş parti var yedi de bağımsız şahsiyet var. Komisyon kendisini ‘Bağımsızlık Referandumunu Desteklemek İnisiyatifi’ olarak adlandırıyor ve bu yöndeki çalışmalarını yürütüyor” dedi.

Türkiye'deki Kürtlerden Bağımsızlık Referandumuna Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:37 0:00

Bozyel amaçlarını şu cümlelerle açıkladı: "Bu inisiyatifin bir amacı Türkiye’deki Kürtler'in desteğini sağlamak referanduma. İkinci de Türk kesimindeki referanduma ilişkin olumsuz algıyı olumlu yönde değiştirmek. İnisiyatif olarak ayın 19’undan itibaren Van, Batman, Mardin, Antep, Adıyaman, Malatya Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere, değişik kentlerde konferanslar yapacağız. Meseleyi tartıştırıp Kürtler'in bu sürece desteğini artırmaya çalışacağız. Diğer yandan AKP, CHP ve HDP ile görüşerek, desteklerini alma girişimde bulunduk. Bu inisiyatifin dışında kalan Hak-Par ve Hüda-Par gibi partiler ile görüşüp, bunun yanı sıra Türkiye’de etkili sivil toplum kuruluşları DİSK, KESK, HAK-İŞ gibi sendikalarla görüşüp, referandum sürecini anlatmayı ve onların desteğini almayı düşünüyoruz. Kuzeydeki Kürtler oy kullanmazsa bile moral desteğidir. Meselenin sadece güneyli Kürtler'in meselesi olmadığını, dünyadaki bütün Kürtlerin kaderini etkileyecek bir mesele olduğu düşüncesinden hareketle bütün Kürtlerin bu işe sahiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

İnisiyatif üyelerinden biri de Azadi Hareketi. Dindar Kürtler'in oluşturduğu Azadi Hareketi’nin Yönetim Kurulu üyelerinden Sıtkı Zilan, Kürt yönetiminin kimseyi rahatsız etmeyecek bir yöntemle kaderini belirleyeceğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Zilan, “Biz halkımıza soralım diyorlar. Kürtler yıllardır ‘Biz kendimizi yönetmek istiyoruz’ diyorlar. Özerklik mi? Federasyon mu? Bağımsızlık mı? Şu anda zaten federal bir yapı var. Bağımsızlık hususunda halkın oyuna başvuracaklar, ondan sonra bu masaya gidecek. Kimse kimseye savaş ilan etmiyor, kimseyi rahatsız edecek değil. Hatta geçenlerde sayın Barzani'nin bir açıklaması vardı ‘Biz Bağdat'la müttefik olacağız. Türkiye de zaten müttefiktir, bir çok ilişkisi var. Bizim için Türkiye ve Güney Kürtlerin ilişkileri önemli” dedi.

​Zilan, amaçlarının Türkleri ikna etmek olduğuna dikkat çekerek, “Hükümetten de randevu istedik, hangi düzeyde olursa olsun gidip görüşeceğiz. CHP ile görüşeceğiz tüm STK’larla görüşeceğiz. Kuzeydeki Kürtler'in hepsi; AKP’li Kürtler, HDP’li Kürtler, diğer Kürtler hiçbiri bağımsızlık referandumuna karşı değil. Kalıyor Türk kardeşlerimiz, onlara gidip ikna edeceğiz. ‘Kardeşim bizim burada zararımız yok, biz buna kefiliz’ diyeceğiz. Şu anda da zaten ekonomik olarak karşılıklı istifade ediyoruz. Hem onlar hem biz. İnsanlar Diyarbakır’dan oraya gidip çalışabiliyor. Yanı başımızda bir imkan var, bundan daha güzel ne olabilir? Biz şöyle çalışacağız, bir lobi yapacağız. Bunun ayıbı günahı yok, herkes yapıyor. Kürt Kürde siyaset yapmaz. Daha şimdiden etkiledik zaten. Huda-Par’ı ziyaret ettik. Zaten eskiden de açıklama yapmışlardı daha da pekişti zannedersem. AKP’den randevu istemişiz, yanıt bekliyoruz. Bu süreçte hangi düzeyde görüşeceğiz o kadar da önemli değil. İnce elemiyoruz. CHP ile gidip görüşeceğiz. İnşallah cumhurbaşkanı ile de görüşeceğiz. Programı uygun olur mu olmaz mı bilmiyorum, talebimiz olacak. Milletvekillerine mektup yazdık ‘Gelin destekleyin’ dedik. Yol haritamız için onlardan yardım istedik. Bir nevi ‘Gelin bu işi sizde sahiplenin’ dedik. Söylem birliği olsun. Bizim asıl çalışmamız Türk kardeşlerimizi iknaya yöneliktir. Onda da olumlu şeyler görüyoruz” diye konuştu.

Zilan, Türkiye’deki temaslarının ardından Irak Kürt bölgesine giderek farklı düşünen partilerle görüşeceklerini de sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG