Erişilebilirlik

Türkiye’deki Alman Yatırımları 50 Milyon Euro’ya Çıktı


Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının Euro Bölgesi'ni vuran krize çözüm aramak için geçen hafta Brüksel'de yaptıkları zirvede mali sıkıntıdaki bankalara kurtarma fonlarından doğrudan kaynak aktarma konusunda anlaşmaya varmaları piyasalara birkaç günlüğüne de olsa rahat bir nefes aldırdı. Ancak iktisatçılar krizin henüz sona ermediğini, nitekim Avrupa Birliği’nin güney ülkelerinde ekonominin küçüldüğünü ve işsizliğin artığını belirtiyor.

Uzmanlar Euro bölgesinin lokomotif ülkesi olan ve krize çözüm arayışında da başrolü üstlenen Almanya’nın, imkanlarının sınırına dayandığına dikkat çekiyor ve borçlanmanın bu yılın ilk çeyreğinde yeni bir rekor kırarak 2 trilyon 42 milyar Euro'ya ulaşmasını önemli bir risk olarak tanımlıyor. Yaklaşık bir yıldır siyaset dünyasında krizden başka bir şeyin konuşulmadığı Almanya'da yeni yayınlanan ve işverenlerin ileriye yönelik beklentilerini derleyen IFO ekonomik güven endeksinin Euro bölgesindeki belirsizlik nedeniyle düştüğü belirlendi.

Bu arada önümüzdeki dönemde Alman şirketlerinin özellikle yurtdışında yeni yatırım yapmakta çekingen olabileceği görüşü yaygın. Alman şirketleri yurtdışı yatırımlarında 2010 verilerine göre yılda 105 milyar Euro ile dünyada birinci sırada bulunuyor. Türkiye’deki Alman kaynaklı yatırım miktarı ise bu yılın ilk ayında toplam 50 milyon Euro olarak belirlendi. Türk ekonomisinin son yıllarda gösterdiği performans ve büyüme rakamları sonrasında artan ilgi ile birlikte 5 bine yakın Alman şirketi Türkiye’de yatırım yaptı. Özelikle E.on ve RWE gibi dev enerji şirketlerinin Türkiye’ye olan ilgi ve yatırımlarının sürmesi beklenirken, Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı TAVAK Başkanı Prof. Faruk Şen büyük bir hızla ama hazırlıksız Türk piyasasına giren çok sayıda şirketin ise sonradan çekildiğini söylüyor.

Faruk Şen Almanya’da yaklaşık 78 bin Türk kökenli girişimci bulunduğunu, vize zorunluluğu yüzünden Türkiye’den Almanya’ya yatırım yapmanın çok zor olduğunu belirtiyor. Bu arada Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye'de 30 binin üzerinde yabancı sermayeli firma var. Almanya birinci sırayı alırken, onu İngiltere ve Hollanda izliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG