Erişilebilirlik

Türkiye’de Yeni Siyasi Parti Oluşumları Sürüyor


Türkiye’de Yeni Siyasi Parti Oluşumları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Türkiye’de gelecek sonbaharda erken seçime gidilmesi iddiası gündemdeyken, siyaset sahnesine yeni partiler eklenmeye devam ediyor. Eski CHP’li Öztürk Yılmaz da bugün yeni siyasi parti kuruluşuna imza attı. Eski AKP’lilerce kurulan Gelecek Partisi ile DEVA Partisi de genel merkez yerleşkelerini oluşturdu.

TBMM'de Corona virüsü salgınına rağmen iktidar cephesi AKP–MHP işbirliğiyle muhalif kesimleri kontrol etmeyi amaçlayan ve günlük hayatı etkileyen yasal düzenlemeler gündeme alınmaya devam ediyor. İki partinin önümüzdeki günlerde, sosyal medya alanını da yeniden şekillendirecek yeni bir yasal düzenlemeyi gündeme getirmesi bekleniyor. TBMM’de iktidar cephesince pek çok alanda süratle yasal düzenlemeleri hayata geçirme yaklaşımının, başkent kulislerinde erken seçim iddiasını beslediği yorumları yapılıyor. Ana muhalefet partisi CHP de önümüzdeki hafta “İktidar Kurultayı” adı altında gerçekleştireceği parti içi yenilenmesiyle birlikte erken seçime hazırlığını tamamlamayı planladığını ilan ediyor.

Başkentte yeni siyasi parti oluşumlarıyla ilgili tartışmalar da sürüyor. Corona salgını nedeniyle ülke genelinde teşkilatlanma süreçleri kısmen yavaşlayan eski AKP’li Ahmet Davutoğlu’nun liderliğinde 12 Aralık 2019’da kurulan Gelecek Partisi ile eski AKP’li Ali Babacan’nın genel başkanlığında 9 Mart 2020’de kurulan DEVA Partisi ise genel merkez binalarını hayata geçirdi. Babacan geçtiğimiz günlerde salgın nedeniyle online toplantıyla DEVA Partisi Genel Merkezi açılışını yaptı. Gelecek Partisi ise henüz resmi açılışını yapmadı. Her iki parti de Ankara’da İyi Parti’nin bulunduğu semtte genel merkez binalarını oluşturdu.

Bugün ise yeni siyasi partiler kervanına eski CHP’li diplomat Öztürk Yılmaz’ın kurucu genel başkanlığını üstlendiği Yenilik Partisi katıldı. Türkiye’nin Musul Başkonsolosu iken 2014 yazında 101 gün boyunca IŞİD’in rehin tuttuğu diplomat Yılmaz, büyükelçi olmasının ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrılarak CHP’den siyasete atılmıştı. Yılmaz, ilk önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun Merkez Yönetim Kurulu (MYK) takımında yer almasına karşın sonrasında CHP içerisinde yönetime yönelik iddiaları ve kendisine yönelik bir çağrı söz konusu değilken 24 Haziran 2018’deki seçimler öncesinde Cumhurbaşkanlığı adaylığı talebiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Yılmaz, CHP yönetimini hedef aldığı açıklamalar sonrasında ise 20 Kasım 2018’de CHP’den ihraç edilmesiyle bağımsız Ardahan Milletvekili olarak TBMM’de görev yapıyordu. CHP sonrasında “Hepimiz Buradayız” hareketini oluşturduğunu ilan eden Yılmaz, CHP’nin ulusal konulardaki yaklaşımlarına tepkili kesimler ile birlikte siyasi parti oluşumu sürecine girmişti. Twitter’da sadece 248 takipçisiyle Türkiye’nin gündeminde etkili olmadığı gözlemlenen “Hepimiz Buradayız” oluşumu kapsamında bugün ise Yenilik Partisi'nin kuruluşu hayata geçirildi.

Yenilik Partisi, Öztürk Yılmaz’ın kurucu genel başkanlığında bugün İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesi verilmesiyle birlikte Türkiye’nin 90’ncı siyasi partisi olarak kayda geçti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın faaliyetteki siyasi partiler listesine göre, Türkiye’de halen 89 siyasi parti mevcut.

“Türkiye’yi yeni ideallerle tanıştıracağız”

İçişleri Bakanlığı’na Kurucular Kurulu adına Yenilik Partisi’nin dilekçesini Nazım Özer sundu. Özer, “Ülkemize hayırlı olsun. Ülkemizin bir yeniliğe ihtiyacı vardı, bu yeniliğe talibiz. Partimizin içerisinde gençlere ve bayanlara olabildiğince fazla ağırlık vermeye çalışıyoruz. Genel başkanımız daha detaylı sorulara cevap verecektir. Yeniliğe ihtiyacımız olduğunu söylemiştim. Partimizin adı da, ‘Yenilik Partisi' oldu. Ülkemize hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

Sonrasında Yenilik Partisi’nin kurucuları, aileleriyle birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti.

Yılmaz, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunulmasının ardından Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Yılmaz, “Yüce Atam, sizin kurduğunuz cumhuriyetin ve fikirlerinizin ihyası için Yenilik Partimizi kurmuş bulunuyoruz. Özgürlük, üretim ve zenginlik, adalet ve sosyal barış partimizin vazgeçilmezleridir. Türkiye, iktidar ve muhalefetiyle çıkmaza girmiştir. Aynılaşmış ve birbirlerinin kopyası olmuşlardır. Yeni ve cesur bir başlangıç artık tercih değil, zorunluluk olmuştur. Cesaret, öz güven ve fikirlerimizle bu yeni dönemin öncülüğünü yapacağız. Yeni yüzler, yeni fikirler, yeni ve güçlü bir Türkiye özlemiyle yola çıktık. Kadınlarımız ve gençlerimiz bu sürecin öncüsü olacaktır” diye yazdı.

Yılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada da, “Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını" ifade etti. Yılmaz, "Türkiye'de artık kukla bir muhalefet veya 'dediğim dedik, çaldığım düdük' diyen bir iktidar olmayacak. Biz güçlü bir şekilde Türkiye'yi yeni yüzler, yeni fikirler ve yeni ideallerle tanıştıracağız” diye konuştu.

Yılmaz'a Anıtkabir ziyaretinde, eşi Özay Yılmaz ile kızları Özgü Ceren Yılmaz ve Aslışah Yılmaz da eşlik etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG