Erişilebilirlik

Türkler Yarı Özgür


Türkler Yarı Özgür
Türkler Yarı Özgür

Amerika’nın önde gelen insan hakları örgütlerinden Özgürlük Evi 2011 yılı raporunda Türkiye’yi ‘yarı-özgür’ ülkeler arasında sıraladı.

Türkiye daha önceki raporlarda da ‘yarı-özgür’ olarak sınıflandırılmıştı.

Yarı özgür ülkeler sıralamasında bu yıl 60 ülke var. Bu bir önceki yıla oranla %31’lik bir artışa işaret ediyor.

Merkezi Washington’da bulunan örgüt dün açıklanan raporunda dünya genelinde son beş yıldır sürekli olarak özgürlüklerin kısıtlandığına dikkat çekildi. Örgüte göre son beş yıllık zaman dilimi, son 40 yıl içinde siyasi ve medeni haklar açısından en uzun süren olumsuzluk dönemi.

Özgürlük Evi’nin raporuna göre 2010 yılında toplam 25 ülkede insan hakları açısından ciddi gerileme görüldü. Özgür olarak nitelenen ülkelerin sayısı 89’dan 87’ye indi

Buna ek olarak, Çin, Mısır, İran, Rusya ve Venezüella gibi otoriter ülkeler, baskıcı politikalarını daha da sıkılaştırırken, demokratik ülkeler bu konudaki itirazlarını giderek daha azalttı.

Özgürlük Evi Başkanı David Kramer, raporun dünya demokrasisi açısından büyük bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

Özgürlük Evi, 1972 yılından bu yana her yıl bireylerin siyasi ve medeni haklarını ne ölçüde kullanabildiklerini takip amacıya ‘Özgürlük’ raporunu yayınlıyor.

194 ülkeyi kapsayan raporda ülkeler, ‘özgür’, ‘yarı-özgür’ ve ‘özgür olmayan’ başlıkları altında üç kriter içerisinde değerlendiriyor.

Bu yılki raporda Ukrayna ve Meksika ‘özgür’ ülkeler sıralamasından düşerek ‘yarı-özgürler’ listesine girdi. Meksika’nın düşüşüne hükümetin uyuşturucu ticaretini ve çetelerin cinayetlerini önleyememesi neden oldu.

Ukrayna ise, basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, seçimlere hile karıştırılması ve yargının siyasileşme sürecine girmesi nedeniyle yarı özgürler arasına alındı.

Türkiye’nin komşuları arasında Suriye, Irak ve İran “özgür olmayan,” Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan “yarı özgür,” Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve İsrail ise “özgür” ülkeler arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG