Erişilebilirlik

‘Türkiye’de Suriyeliler'in Girişimciliği Desteklenmeli’ 


‘Türkiye’de Suriyelilerin Girişimciliği Desteklenmeli’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM), Sabancı Üniversitesi, Stiftung Mercator Girişimi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Türkiye’deki Suriyeliler” panelinde, Suriyeli göçmenlerin mevcut durumu ve Türkiye’ye ilk girişlerinden bu yana uygulanan politikalar tartışıldı.

Sabancı Üniversitesi Akademik İşler Koordinatörü Doç. Dr. Senem Aydın Düzgit, VOA Türkçe’ye panelle ilgili bilgi verdi.

Suriyeli mülteciler konusunu tek boyutlu değil çok boyutlu ele aldıklarını belirten Doç. Dr. Düzgit, ulusal, yerel ve uluslararası aktörlerin de söz konusu olduğu mülteciler meselesini birçok açıdan ele alarak projeler yürüttüklerini ve bu panelde yapılan projelerin çıktılarını tartıştıklarını söyledi.

“İş gücü piyasasında Türklerle Suriyeliler arasında rekabet yaratmak kimse için anlamlı değil”

İnsanı Gelişme Vakfı (İNGEV) Başkanı Vural Çakır, Türkiye’de son yıllarda kurulan şirketlerin çoğunun Suriyeliler tarafından kurulduğunu, resmi olarak Suriyeliler'in çoğunluk ortaklığının bulunduğu 7500 adet küçük ve orta ölçekli şirketin faaliyete geçtiğini ifade etti. Kurulan şirketlerin kapasitelerinin geliştirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Vural, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye zaten istihdam ve iş sorunu olan bir ülke. Yüzde 12’ye yakın bir işsizlik oranı var. Böyle bir durumda yeni bir istihdam yaratmak, yeni bir işsizlik sorunuyla uğraşmak sosyal tansiyon açısından bile doğru değil. Dolayısıyla bizim ülkemizde yeni iş imkanlarının yaratılması çok önemli. İş gücü piyasasında Türklerle Suriyeliler arasında bir rekabet yaratmak kimse için anlamlı değil. Yeni iş alanları yaratabilmemiz lazım. Onun için de Suriyelilerin girişimciliğini özellikle desteklemek, onların istihdam yaratmasına, onların Türkiye dışına özellikle Arap ülkeleri başta olmak üzere ihracat yapabilir olmasına imkan vermek gerekiyor. Bunun için Suriyelilerin statülerinin geliştirilmesi, daha fazla finansal sisteme entegre edilmeleri, çalışma izinleri konusunda daha fazla desteklenmeleri, Türk iş kültürüne adapte olmaları çok önemli.”

Türkiye’deki göç ve sığınmacılık konularını, Suriyeli mülteciler ve onların göçe bağlı deneyimleri üzerinden çalışan Mercator İPM (İstanbul Politikalar Merkezi) Araştırmacısı antropolog Souad Osseiran, yaptıkları çalışmalarla ilgili, “İPM olarak, Türkiye’deki sağlık sektöründe profesyonellerinin entegrasyonu konusuna çalışıyorum. Bu panelde Türk ve Suriyeli sağlık hizmetleri sektörü çalışanları ve Türkiye'de devletin göçmenlere yönelik yapılan girişimler konusuna odaklandık. Genel amaç, Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenlerle ilgili belirli konulara ve sorunlara dikkat çekmek. Suriyeli göçmenler konusunda çok fazla yanlış algı, çok fazla yanlış bilgi söz konusu. Bu panelde bu yanlış bilgileri aydınlatmaya, Türkiye Suriyeli mülteci krizini nasıl ele aldığını, sivil toplum kuruluşlarına ve kamuoyuna doğruları en basit şekilde anlatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG