Erişilebilirlik

Türkiye’de 'Rusya’nın Sesi'ne Erişim Engeli


Türkiye’de ulusal ve yerel düzeydeki medya kuruluşlarına ait internet sitelerini hedef alan erişim yasaklarının ardından yabancı medya kuruluşları da aynı uygulamayla karşı karşıya kaldı ve kamuoyunda Rusya’nın Sesi olarak tanınan Sputnik Haber’in internet sitesine erişim engeli başlatıldı.

Rusya merkezli uluslararası medya kuruluşu Sputnik Haber, Türkçe dilinde de yayın yapıyor. Ancak Türkiye’de dün akşam itibariyle Sputnik Haber’in internet sitesine erişim engeli getirildi. Türkiye içerisinden haber sitesine giriş yapmak isteyen okuyucular, yasak kararıyla karşı karşıya kaldı.

Sitede karara dair şu açıklama yer alıyor: “5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, sputniknews.com hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 14/04/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-56092 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır.”

Sputnik Haber’in sitesindeki habere göre; Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov, siteye erişimin engellenmesinin yasal nedeni hakkında yazılı bir açıklama yapılması için TİB'e resmi yazı gönderdi.

Bu arada Sputnik Haber’in Twitter adresinden haber paylaşımlarına devam ettiği gözlendi.

Boztepe: Gerekçeyi öğrenebilmiş değiliz

Sputnik Türkiye Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe de, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Süreci değerlendirmekte zorlanıyoruz. Gerekçesini de bilmiyoruz. Hangi gerekçeyle bunun yapıldığını bilmiyoruz,” dedi. TİB’den henüz geri dönüş alamadıklarını kaydeden Boztepe, dolayısıyla erişim engeli gerekçesini öğrenemediklerini vurguladı.

Rusya ile Türkiye arasında “uçak krizi” ile başlayan diplomatik gerginliğin yasak kararının alınmasına neden olup-olamayacağını sorduğumuz Boztepe, yayınlarında hem Rusya hem de Türkiye kaynaklı açıklamalara yer verdiklerini belirterek, yayınlarıyla ilgili bugüne değin kendilerine iletilmiş herhangi bir sorun olmadığını ifade etti. Boztepe, “Diplomatik krizin yayıncılık alanına yansıması olabilir mi? Bu tabii ki Türk makamlarının yetkisi ve bilgisi dahilinde. Ama bize krizden sonra iletilmiş bir husus söz konusu olmadı,” diye konuştu.

Sputnik-Türkiye’nin uluslararası yayın standartlarına uygun çalıştığını belirten Boztepe, herhangi bir mevzuata uygunsuzluğun söz konusu olmadığını dile getirdi.

Türkiye’deki benzer bir sorun ile başka bir ülkede karşılaşılmadığını da kaydeden Boztepe, sadece Estonya’da internet sitesi alan adından kaynaklanan bir sıkıntı yaşandığını ancak bunun daha sonra aşıldığını anlattı. Boztepe, “İçerikten kaynaklı bir engellemeyle ilk kez Türkiye’de karşılaşılıyor,” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Basın özgürlüğü kırmızı çizgimizdir” demişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son olarak Washington ziyaretinde de Türkiye’de de basının özgür olduğunu vurgulamıştı. Bu siyasi tabloyu anımsattığımız Boztepe, “Bu açıklamalar yapıldığında da pek çok muhalif siteye erişim engelli vardı. Bunlardan birisi mesela Sendika.org sitesi. Sürekli alan adı değiştirerek yayınlarına devam ediyorlar. Uluslararası kuruluşlara ait raporlarda da belirtildiği üzere pek çok muhalif haber sitesi sıkça kapatılıyor. Dolayısıyla bu açıklamalar ile yaşadığımız pratiği gerçekçi olarak değerlendiklerini zannetmiyorum,” diye konuştu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün itirazıyla kısa süreli olarak rafta kalmış ve kısmen uygulanmış ancak 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve gelmesiyle birlikte yasalaşmış Internete ilişkin düzenlemeler çerçevesinde; Türkiye’de internet üzerinden ifade ve basın özgürlüğü ciddi ölçüde hükümet kontrolü altında alınmıştı. 2011 yılındaki yasal düzenleme sürecinde “İnternetime dokunma” sloganıyla düzenlenen protestolar, 2014 yılında ilk önce Gül döneminde gündeme taşınmış ancak sonrasında Erdoğan döneminde yasalaşmış düzenlemeler için de tekrarlanmıştı. Hükümete bağlı kamu kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) görev alanına tanınmış geniş yasal yetkiler çerçevesinde, yargı kararı olmaksızın Başbakanlık’ın veya savcılıklarca yapılan talepler üzerine internet erişim yasakları uygulamaya başlamıştı.

Türkiye’deki internet erişim yasaklarını kamuoyu dikkatine sunmaya çalışan ve tamamen gönüllü bir yapılanmaya sahip Engelli Web’in verdiği bilgiye göre; bugün itibariyle 110 bin 700 siteye erişim yasağı uygulanıyor. Bu yasakların yüzde 94,2’ü sadece TİB’in kararıyla uygulamaya geçiriliyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG