Erişilebilirlik

Binler İftar Sofralarında Buluşuyor


Binler İftar Sofralarında Buluşuyor
Binler İftar Sofralarında Buluşuyor

Müslümanlar için en kutsal ay olan Ramazan, Türkiye çapında geniş katılımlı etkinliklere sahne oluyor.

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, hemen hemen bütün kentlerde ve büyük ilçelerde binlerce kişinin katıldığı açık iftar sofraları kuruluyor.

Yetkililer, bu sofraların, “birlik, beraberlik ve kardeşliği” canlandırdığını vurguluyor.

Daha önce genelde iftar çadırları ile sınırlı tutulan toplu yemekler, artık halkın geniş katılımını sağlayacak biçimde daha çok sokaklarda ve meydanlarda veriliyor.

Türk televizyonlarının geniş biçimde haberleştirdiği iftar sofraları, halktan da olumlu tepkiler alıyor.

Etkinlikler, sadece toplu iftar yemekleriyle sınırlı değil. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, çeşitli çevre ve meydan düzenlemeleri, sergiler, alışveriş alanları, konser ve diğer gösterilerle halkı sokaklara çekiyor.

Etkinlikler, Türkler kadar Türkiye’deki yabancılar ve diplomatların da katılımlarına sahne oluyor. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone’nin, eşi ve kızıyla katıldığı iftar yemeği medyada geniş biçimde yer aldı.

Fatih Belediyesi’nce Eminönü’nde kurulan 5 bin kişilik iftara katılan Ricciardone’nin Türkçe yaptığı açıklamalar ve halkla iç içe verdiği görüntüler dikkat çekti.

Türk televizyonları, iftar ve sahur programlarına geniş yer ayırıyor. Kamu televizyonu TRT’nin sahur programı ise özellikle dikkat çekiyor.

Ayasofya’dan yapılan sahur programında, bir anlamda mekanın dini açıdan taşıdığı öneme de vurgu yapılmış oluyor.

Fatih Sultan Mehmet’in kenti fethinden sonra camiye çevrilen ancak Cumhuriyet döneminde müze haline getirilen Ayasofya’nın dini ve tarihi önemi TRT’nin sahur programıyla yeniden ön plana çıkıyor.

Ayasofya, kutsal bir mekan olarak hem Hıristiyanlık hem de Müslümanlık açısından taşıdığı değer, tarihi misyonları, mimari yapısı, iç düzenlemeleri ve hatta süslemeleri ile -bir anlamda- dinler ve kültürlerarası diyalogu sembolleştirebilecek özellikleri bünyesinde barındırıyor.

XS
SM
MD
LG