Erişilebilirlik

Türkiye’de Medya Hedefte


Madencilikten medyaya birçok sektörde şirketleri bulunan Koza İpek Grubu’na yönelik operasyon, Fuat Avni takma adıyla Twitter’da faaliyet gösteren kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kasım ayında yapılacak erken seçim öncesinde basına müdahale edileceği yönündeki uyarısından birkaç güç sonra yapıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Koza İpek Grubu’na ait 23 medya şirketi, Fethullah Gülen’e mali destek verdikleri gerekçesiyle arandı.

Emniyet, şimdiye kadar operasyonlara ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak Koza İpek’e bağlı iki televizyon kanalının haber müdürü olan Erkan Akkuş, şirketin merkez binasında, televizyon kanallarının ana stüdyolarında ve şirketin yönetim kurulu başkanı Akın İpek’in evinde aramaların devam ettiğini belirtti. Akkuş, yaptığı açıklamada, ‘Burada esas amaç seçimler öncesinde muhalif medyayı susturmaktır. Bu operasyonu sadece bizim grubumuza yönelik olarak görmek yanlıştır. Deneme yapmak için bizimle başlıyorlar. Eğer tepki doğmazsa operasyonlar diğer medya gruplarına da yayılacak’ şeklinde konuştu.

Türkiye’de üst düzey yetkilileri aşağılamakla suçlanan ve haklarında yasal işlem başlatılan gazetecilerin sayısı giderek artıyor. Birçok gazeteci ve medya yöneticisi Aralık ayında tutuklandı. Bu vakalar uluslararası insan hakları örgütlerinin de büyük tepkisini çekti. Avrupa Parlamentosu, Aralık ayında gelen gazeteci tutuklama dalgasını sert bir dille kınadı. Bu gazetecilerin bazılarına yönelik terör suçlamaları mevcut.

Bağımsız gazete ve televizyon kanalları Adalet ve Kalkınma Partisi’yle uzun zamandır çatışma içinde. AKP, medyayı sık sık sorumsuzca yayın yapmakla suçluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak ayında İslamcı militanların saldırısına uğrayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’dan alıntılar yayınlayan muhalif Cumhuriyet gazetesine çok ağır suçlamalar yöneltti.

Konuşmasına ‘Siz nerede yaşadığınızı sanıyorsunuz?’ sorusuyla başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘insanların kutsal değerlerini aşağılayamazsınız. Ateist olabilirler, ancak benim kutsalıma saygı göstermek zorundalar. Eğer saygı göstermezlerse bu kışkırtma anlamına gelir ve cezalandırılırlar’ demişti.

Koza İpek Holding’de aramalar devam ederken merkezi Amerika’da bulunan Vice TV için çalışan iki İngiliz gazeteci ve Türk çevirmenlerinin Diyarbakır’da gözaltına alınmasının yankıları da sürüyor. Güneydoğu’daki gelişmeleri izleyen gazeteciler, terör eylemine katılmakla suçlanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, ‘Türkiye’nin dostu ve NATO müttefiki olarak Türk yetkilileri demokratik değerlere, hukuka, ifade ve basın özgürlüğüne bağlı kalmaya çağırıyoruz’ dedi. Toner ayrıca her sağlıklı demokrasinin kilit unsurunun ifade özgürlüğü olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Af Örgütü de Vice TV çalışanlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu ve gazetecilere yönelik suçlamaları ‘saçma’ olarak değerlendirdi. Örgüt yetkililerinden Andrew Gardner, ‘Türk yetkililerin kendilerini utandıracak haberleri gündeme taşıyanları bastırdığı yeni bir örnekle karşı karşıyayız’ şeklinde yorum yaptı.


Geçtiğimiz haftanın sonunda Twitter’da Fuat Avni takma adıyla faaliyet gösteren kişi, Kasım ayında yapılacak erken seçimler öncesinde medya kuruluşlarına yönelik kapsamlı operasyonlar düzenleneceğini yazmıştı. Twitter’da bir milyondan fazla takipçisi olan Fuat Avni takma adlı kişinin AKP’nin üst düzey yetkililerine erişime sahip biri olduğundan şüpheleniliyor.

Fuat Avni ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şehit cenazelerinde ailelerin hükümete yönelik öfkelerinin televizyonlarda gösterilmesine çok sinirlendiğini, Koza İpek Grubu bünyesindeki Bugün ve Millet gazetelerinin hedef alınacağını yazmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ise operasyonlar sonrasında Twitter’da ‘Seçime giden Türkiye’den iki gazete. Tüm gazeteleri sustursanız bile gerçeği gizleyemezsiniz’ şeklinde bir tweet paylaştı.

Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, yaptığı yazılı açıklamada Ankara’daki evine de baskın yapıldığını belirtti. Kendisinin de, şirketlerinin de yasadığı eylemlere karışmadığını ısrarla vurgulayan İpek, daha önceki operasyonların da sonuçsuz kaldığını, kendisinin trafik cezası bile olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG