Erişilebilirlik

Kademeli Normalleşmede İlk Gün 


Türkiye 29 Nisan Perşembe gününden bu yana süren tam kapanma tedbirlerinin ardından Pazartesi günü ‘‘kademeli normalleşme’’ dönemine girdi.

Seyahat kurallarının esnekleştirilmesiyle havaalanları, otogarlar ve ana yollarda hareketlilik ve trafik arttı. Kapalı olan alışveriş merkezleri de kapılarını açtı. Market, kasap ve pazar alanlarının çalışma saatleri de yeniden düzenlendi.

Türkiye’de günlük Corona virüsü vaka sayılarının Nisan ayında 60 bine ve ölü sayısının neredeyse günde 400’e çıkmasının ardından tam kapanma tedbirleri açıklanmıştı. Kademeli normalleşmeden ise Haziran ayından itibaren çıkılması bekleniyor.

Türkiye’de 1 Haziran’a kadar hafta arası 21.00 – 5.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı devam edecek.

Türkiye’de vatandaşların hareket ve faaliyetlerine kısıtlamalar getirilirken ekonomik üretimin devamlılığı için tam kapanma döneminde fabrikalar çalışmaya devam etti.

Corona virüsü vakalarındaki artış Türkiye’nin ekonomi açısından önemli turizm sezonunu tehdit ediyor. Corono virüsü salgınındaki tablo şimdiden Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul’dan Portekiz’e alınmasına ve Formula 1’in 2021 Türkiye Grand Prix’sinin de iptal edilmesine neden oldu.

Türkiye’de tam kapanma önlemlerinin ardından geçen aya kıyasla vaka sayıları sert bir düşüşle 11 bine indi. Ancak bu rakamın beş binin altına düşmesi hedefleniyor. Türkiye’de halkın yüzde 13’ü; 10 milyon 800 bin kişi her iki doz aşısını da oldu. 14 milyon 900 bin kişi ise tek doz aşısını oldu.

İçişleri Bakanlığı kademeli normalleşme uygulaması kapsamında alınacak tedbirlere ilişkin de bir genelge yayınladı.

Genelgeye göre hafta içi akşam saat 21’den sabah 5’e kadar ve haftasonları sokağa çıkma yasakları devam edecek.

Genelgede sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili olarak “Kademeli normalleşme döneminde; hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00-5.00 saatleri arasında, haftasonları ise Cuma günleri saat 21.00’den başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Ek’te belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır” denildi.

Sokağa çıkma yasağı uygulamasının olduğu haftasonlarında marketlerle, manav, kasap, tatlıcılar ve kuruyemişçiler sabah saat 10 ila akşamüzeri 17 saatlerinde açık olacak. Fırınlar da yine açık olacak ve vatandaşlar yürüme mesafesinde bulunan fırınlara gidebilecekler.

Genelgeye göre yeme içme yerlerinde hafta içi sabah 7 ve akşam 20 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis, haftasonlarındaysa 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis, şeklinde hizmet verilebilecek.

Kademeli normalleşme sürecinde de 1 Haziran tarihine kadar gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri sinema salonları kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonları, hamam, sauna ve masaj salonları, lunaparklar ve tematik parklar kapalı kalmaya devam edecek.

AVM’ler haftaiçi sabah 10 akşam 20 saatleri arasında açık olacak ancak haftasonları kapalı olacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG