Erişilebilirlik

Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor


Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor
Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor

Yeni KONDA araştırmasına göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 29'u 'internetin topluma yarardan çok zarar getirdiği' ifadesine katılmazken, yüzde 29'u bu konuda 'çekimser' olduğunu, Yüzde 42'si zararlı bulduğunu kaydediyor

Türkiye'de internet kullanımıyla ilgili olarak gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 42'si 'internetin topluma yarardan çok zarar getirdiği' düşüncesine katılıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde 57.1'i ise interneti hiç kullanmıyor.

KONDA Araştırma Şirketi tarafından 2008 yılında Türkiye'deki hayat tarzı değerlendirmesi kapsamında elde edilen verileri güncellemek amacıyla yürütülen "İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı" başlıklı araştırma gündemde. Araştırma raporuna göre, Türkiye'nin 18 yaş üstü nüfusuna genelleme yapılması amacıyla 36 ilde 2 bin 728 kişiyle görüşmeler yapıldı. 2008 yılındaki verilerle kıyaslandığında Türkiye'deki internet kullanımı 2011 yılında yüzde 7.8'lik artış gösteriyor. Bu durumda, bu yıl itibariyle Türkiye'de nüfusun yüzde 42.9'u internet kullanırken, bu oran yaklaşık 21 milyon 500 bin kişi anlamına geliyor. Bu arada, 2008 yılında cep telefonundan internet kullanımına ilişkin veri bulunmazken, 2011 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 2.6'sının cep telefonu aracılığıyla internet kullandığı görülüyor.

Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor
Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor


Rapordaki sonuçlara göre, Türkiye'de nüfusun yüzde 29'u 'internetin topluma yarardan çok zarar getirdiği' ifadesine katılmazken, yüzde 29'u bu konuda 'çekimser' olduğunu dile getiriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si ise interneti zararlı bulduğunu kaydediyor.

Raporda, Türkiye'de internet üzerinde müzik, video gibi eserler konusunda kamuouyunda 'korsan' olarak adlandırlan telif hakkı yok sayılarak kullanımı ve paylaşımı ile ilgili sonuçlar da elde edildi. Buna göre, 'internetten para vermeden film veya müzik indirildiğinde, o eserleri yaratanların hakkı yeniyor' ifadesine, katılımcılardan yüzde 11.5'i katılmadığını söylerken, yüzde 67.4'ü katıldığını belirtti.

Facebook ve Twitter'da erkek egemenliği

Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor
Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor


Sosyal paylaşım sitelerinin kullanımını da inceleyen araştırmaya göre, Türkiye'de 18 yaş üstü nüfusun yüzde 31.3'ünün Facebook, yüzde 4.5'inin ise Twitter hesabı bulunuyor. Sadece internet kullanıcısı nüfus üzerinden değerlendirme yapıldığında ise, yüzde 73.6'sı MSN, yüzde 73.1'i Facebook, yüzde 10.6'ı Twitter üyesi olarak görünüyor. İnternet kullanıcılarından sadece yüzde 7'si blog yazdığını dile getirirken, yüzde 22.5'i Youtube sitesinde video izlediğini söylüyor. Facebook kullanıcılarından sadece yüzde 38'i kadın iken yüzde 62'si erkek. Twitter kullanıcılarında da yüzde 65'i erkek iken, sadece yüzde 35'i kadın olarak ortaya çıkıyor.

İnternette alışveriş yok gibi

Rapor, Türkiye'de halkın internet aracılığıyla alışveriş alışkanlığı edinmediğini de gösteriyor. İnternet kullanıcılarından yüzde 68'i 'hiçbir zaman giyim, elektronik ürün alışverişi yapmadığını' belirtiyor. Yüzde 61'i otobüs, uçak, konser, maç gibi seyahat ya da etkinlikler için internet üzerinden bilet almadığını açıklıyor. Yüzde 88'i ise intertten üzerinden gıda alışverişi yapmdağını da vurguluyor. Bunun yanı sıra yüzde 59'u interneti bankacılık işlemleri için de kullanmadığını belirtiyor.

Türkiye internette muhabbette

Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor
Türkiye'de Halkın Yüzde 42'si İnterneti Zararlı Buluyor


Araştırmaya katılanların yüzde 52'si interneti 'arkadaşlarıyla muhabbet etmek, haberleşmek' amacıyla kullanıyor. Yüzde 42'si, 'sıklıkla e-posta okuma ya da yazma' amacıyla internet kullandığını söylüyor.

İnternet kullanıcılarından yüzde 47'si ise siyasi içerikli siteleri takip ediyor. Ancak sadece yüzde 39'u 'sıklıkla haberleri takip ettiğini' kaydediyor. Bu sonuçlar içerisinde, internet kullanıcılarından yüzde 3.2'si ise Kürtçe yayın yapmakta olan Roj TV'yi izlediğinisöylüyor.

Muhalefet internet kullanıyor

Raporda, internet kullanıcılarının oy verdikleri siyasi partiye göre elde edilen sonuçlar da yer alıyor. İktidardaki AKP üyesi olanlardan yüzde 33'ü internet kullanıcısı olduğunu belirtirken, ana muhalefet partisi CHP'lilerden yüzde 58'i internet kullanıyor. MHP'lilerden yüzde 55'i de internet kullandığını dile getirirken, BDP'lilerden ise sadece yüzde 35'i kullanıcı durumunda. Raporda, "CHP seçmeninin daha fazla internet üzerinden alışveriş yaptığı, MHP seçmenin çoğunlukla arkadaşlarıyla haberleşme, video izleme gibi eğlence amaçlı kullandığı, BDP'lilerin ise daha fazla haber takibi ve siyasi içerikli tartışmalar için kullandığı" da yorumu da yer alıyor.

Araştırmayla ilgili ayrıntılar için:

www.konda.com.tr

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG