Erişilebilirlik

Türkiye'de Gergin Seçim


Ankara'da oy veren 87 yaşında bir kadın seçmen
Ankara'da oy veren 87 yaşında bir kadın seçmen
İSTANBUL- Türkiye’nin son yıllarda tanık olduğu en gergin seçimler olan 30 Mart yerel seçimlerine 26 siyasi parti katılıyor. Doğu illerinde saat 7’de diğer illerde ise saat 8’de başlayan seçimlerde 52 milyon 695 bin 831 seçmen 194 bin 310 sandıkta oy kullanıyor.

İstanbul Feneryolu’nda Mustafa Aykın İlkokulu’nda ikinci kat. Saat daha 10 bile değil ancak seçmenler oy kullanmak için uzun bir sırada bekliyor. Tüm sandıklarda manzara aynı, bu seçimlerde katılımın öncekilere göre fazla olması sürpriz olmayacak. Emekli öğretmen Figen Karslı, sıradakileri uyarıyor: ‘ Aman dikkat edin, mührü basarken taşırmayın. Bir de mührün kuruması önemli, bir yere bulaşmasın. Hile olabilir.’

Sandık başında itirazlar bitmek bilmiyor

Seçim hilesi iddiaları son yıllarda görülmemiş ölçüde tartışma konusu. İçeride ise sandık görevlileri arasında kavga var. Bir görevli, tüm zarfların üstünde bulunması gereken mühürlerin bazılarında taşma olduğunu söylüyor ve o zarfların iptalini talep ediyor. Ancak o zarflardan bazıları semenler tarafından kullanılmış. CHP’li üye buna itiraz ediyor. Tartışma büyüyünce sandık başkanı devreye giriyor ve tutanak tutuluyor. CHP’liler avukat çağırıyor. Onun itirazı da tutanak hale getiriliyor.

Bu olay elbette tek tartışma değil. Sosyal medyada birçok kentte yaşanan usulsüzlük iddiaları ve itiraz tutanakları fotoğraflarla paylaşılıyor. Bazı kentlerdeki tartışmalar ise ölüm ve yaralamalara neden oldu.

Şu ana kadar seçimlerin en gergin geçtiği kent Şanlıurfa. Adalet ve Kalkınma Partisi ile Barış ve Demokrasi Partisi’nin büyükşehir belediye başkanlığı için büyük bir seçim yarışına girdiği ilde çıkan iki farkı tartışmanın büyümesi üzerine 4 kişi öldü 8 kişi yaralandı.
.

FEMEN, Erdoğan’ı protesto etti

Spekülatif eylemleriyle dikkat çeken kadın aktivist grubu FEMEN, Türkiye’de bugüne kadar ki en sansasyonel eylemini yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Üsküdar’da oy kullanacağı Burhaniye İlköğretim Okulu’nda üzerlerinde bulunan giysileri çıkararak soyunma eylemi gerçekleştirdi.

Vücutlarına İngilizce olarak ‘Erdoğan’ı yasaklayın’ yazan iki FEMEN üyesi emniyet güçlerince yaka paça gözaltına alındı. Bir dakika süren eyleme bazı vatandaşların sert tepki gösterdiği ve eylemcilere saldırdığı gözlendi.

Fenerbahçe taraftarları formalarıyla o kullandı

Seçimlerin bir başka renkli eylemine ise Fenerbahçe’nin şike yapmakla suçlandığı ‘3 Temmuz sürecinin hesabını sormak’ isteyen Fenerbahçe taraftarları imza atıyor. Günlerdir sosyal medya üzerinden ‘kime oy vermeyeceğimizi, formamızla gidiyoruz’ çağrısı yapan Fenerbahçe taraftarları, formalarıyla oy verirken ya da oy vermeye giderken çektikleri fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaşıyorlar.

YSK’nın yayın yasağının kaldırmasıyla sonuçlar açıklanmaya başlanacak
Oy verme işlemi Türkiye’nin doğu illerinde 16’da batı illerinde ise 17’de sona erecek. Seçim sonuçlar YSK’nın yayın yasağını kaldırılmasından sonra gayrı resmi olarak duyurulmaya başlanacak. Ancak Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı’nın saat 17:30’dan itibaren sandık başlarından aldıkları ilk sonuçları abonelerine bildirmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG