Erişilebilirlik

Türkiye’de Gazeteciler Gözaltına Alınmaları Protesto Etti


Türkiye’de Gazeteciler Gözaltına Alınmaları Protesto Etti
Türkiye’de Gazeteciler Gözaltına Alınmaları Protesto Etti

İstanbul ve Ankara’da binden fazla basın mensubu meslektaşlarının gözaltına alınmasını protesto etti. Çeşitli basın kuruluşlarının Türkiye düzenlediği protesto gösterisinde, ''Özgür basın, özgür Türkiye'' sloganları atıldı.

İstanbul ve Ankara'da ağızlarında siyah bantlarla yürüyüş yapan gazetecilerden Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı Göksel Yıldırım, gözaltına alınanların ortak yönünün hükümete karşı kişiler olduğuna dikkati çekti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT, hükümetin muhalif sesleri kısmaya çalıştığını ve gözaltıların basın yayın yasasının değiştirilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı ise Türkiye’de hükümetin baskıcı eğilimlerinin yakından izlendiğini açıkladı. Bakanlık sözcüsü P.J.Crowley, gazetecilerle ilgili her türlü soruşturma ve tutuklamaların şeffaf biçimde yapılmasını istediklerini ve bunun için Ankara’yla teması sürdürdüklerini söyledi.

Crowley, geçen ay da, Washington’un, Erdoğan hükümetininin gazetecilere baskı uygulaması yönündeki eğilimlerinden kaygı duyduğunu belirtmişti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü ise, dün, çoğu gazeteci 11 kişinin daha gözaltına alınmasını "Kara Perşembe" olarak niteledi, kınadı. Merkezi Paris’te bulunan örgütün açıklamasında, Türkiye'de son bir ayda gazetecileri hedef alan tutuklamaların tüm dünyada tepkiyle karşılandığı belirtiliyor.

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 178 ülkeyi kapsayan "Dünya Basın Özgürlüğü" listesinde 138'inci sırada yer alıyor. Listede Afrika’nın en yoksul ülkelerinden Burkino Faso 49., Uganda 96., Tacikistan 115. Zimbabwe ise 123. sırada.

Türkiye’de neyle suçlandıkları açıklanmadan aralarında ünlü gazetecilerin de bulunduğu 11 kişinin gözaltına alınmasına yabancı gazeteler de geniş yer verdi.

Amerikan CNN televizyonu haberi “Türkiye ödül sahibi gazeteciyi gözaltına aldı” diye verirken; New York Times gazetesi, iddiaların, hükümete muhalefeti cezalandırmak için bahane olduğunu yazdı. Reuters haber ajansı ise Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki gözaltılardan endişe duyduğuna dikkati çekti.

Şu ana kadar onlarca muvazzaf ve emekli subay, yazar, düşünür ve politikacı, Ergenekon adı verilen ne olduğu belirsiz bir komplo söylentisiyle ilgili oldukları gerekçesiyle tutuklanmış bulunuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümeti eleştirenlerin aksine, gözaltılarla hükümetin bir bağlantısı olmadığını iddia ediyor.

XS
SM
MD
LG