Erişilebilirlik

‘Türkiye’de Gazeteciler Baskı Altında’


Freedom House uzmanı Jennifer Dunham’a göre, Türkiye’de hükümetle bazı basın kuruluşları arasındaki yakın ilişki, basın mensupları üzerinde hem doğrudan, hem de dolaylı olarak baskı unsuru oluşturuyor. Dunham, Twitter ve YouTube’un kapatılmasını da eleştiriyor

Freedom House-Özgürlük Evi örgütü uzmanı Jennifer Dunham, Türkiye’nin “basını özgür olmayan ülkeler” listesine alınmasına neden olan sebeplere açıklık getirdi. Dunham, bu kararın başlıca nedenlerinden birinin Türkiye’nin 2013 yılında dünyada en fazla gazeteci hapseden ülke olmasından kaynaklandığını söyledi.

Freedom House-Özgürlük Evi örgütü, dün açıklanan yıllık küresel basın özgürlüğü raporunda 197 ülkede basının durumunu değerlendirdi. Rapora göre Türkiye ilk kez 'kısmen özgür' ülkeler listesinden çıkarıldı ve ‘basını özgür olmayan’ ülkeler listesinde yer aldı. 197 ülke arasında 137’inci sırada yer alan Türkiye, Avrupa kıtasında basını özgür olmayan tek ülke konumunda. Daha önce de Türkiye’deki basın özgürlüğü adına özel bir araştırma raporu yayınlayan Özgürlük Evi, ‘giderek artan baskıya ve demokrasiye yakışmayan kısıtlamalara’ dikkat çekmişti.

Gazetecilerin anayasa tarafından belirlenen basın hak ve özgürlüklerinin sadece kısmi olarak korunup, uygulandığını belirten Dunham, bunun en somut örneğinin Gezi Parkı olayları ve yolsuzluk skandalı sırasında yaşandığının altını çizdi. Dunham, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, görevini yerine getirmeye çalışan gazetecilerin fiziksel olarak zarar görmelerinin yanında, ya işten çıkarıldıklarını ya da istifaya zorlandıklarını belirtti.

Hükümetle son zamanda satışı gerçekleşen bazı basın kuruluşları arasındaki yakın ilişkiye de dikkati çeken Dunham, bu yakın ilişkinin Türkiye’deki basın mensupları üzerinde hem doğrudan, hem de dolaylı yoldan baskı unsuru oluşturduğunu söyledi. Dunham, Twitter ve YouTube’in kapatılmasının Türkiye’deki basın özgürlüğü sorununu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Merkezi Washington’da bulunan örgüt, son on yılda basın özgürlüğünün daha önce gelişme kaydeden ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyada gerilediğini bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG