Erişilebilirlik

Türkiye’de Ekonomik Durum Mülteci Gerilimine Yol Açar mı?


Geçen hafta Türk Lirası’nın yüzde 10 değer kaybederek tarihinin en düşük seviyelerine inmesi ekonomide kriz kaygısını beraberinde getirdi. Türk Lirası bu yıl toplamda yüzde 45 değer kaybetti. Ekonomik sıkıntıların milyonlarca mültecinin ülkeye gelişine tepkileri de arttırabileceği sanılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 20'ye yakın seyreden enflasyonu azaltmak için faiz oranlarını yükseltmek yerine düşürme şeklindeki alışılmışın dışında ekonomik politikasını savunmasının ardından uluslararası yatırımcılar Türk Lirası’ndaki risklerini minimuma indirmeye çalıştılar.

İstanbul’un işlek pazarlarından birinde halk paradaki değer kaybının daha fazla enflasyona ve ekonomik kargaşaya neden olmasından endişeli.

Zamlardan çekindiklerini söyleyen satıcılardan biri bugün 5 liraya sattıkları ürünün yarın 6 lira olmasından endişe ettiklerini, bu durumun hem satıcılar hem de müşteriler için geçerli olduğunu kaydetti.

Bir diğer satıcı ise nakit parasını acil ihtiyaçları dışında kullanmadığını ve önünü göremediğini söyledi.

Türkiye ekonomisi fiyatların ve yoksullaşmanın artmasıyla sarsılırken çoğu Suriyeli dört milyon mültecinin zor duruma düşebileceği belirtiliyor. Anketler halkın çoğunun mültecilerin gönderilmesini istediğini gösteriyor.

Düşmanlıklar Ağustos ayında Ankara’da Suriyeli mültecilerin evlerinin ve işyerlerinin saldırıya uğramasıyla şiddete dönüştü.

Suriyeliler’in Türkler’in alım gücüyle dalga geçtiğini gösteren videolar sosyal medyada öfkeye neden oldu ve yetkililer videoları yapanları sınırdışı edilmek üzere gözaltına aldı.

GlobalSource Partners uzmanlarından Atilla Yeşilada ekonomik sıkıntılar artınca halkın günah keçisi aramaya başladığını söylüyor. Türkiye’nin batısında mültecilerin azınlık olduğunu hatırlatan Yeşilada bu kişileri tespit etmenin çok kolay olduğunu söylüyor. Yeşilada’ya göre bu tür ortamlarda ufacık bir ayrılık bile hızla büyüyebilir.

Ancak Arap mültecilere düşmanlık artsa da Türkiye için hayati önem taşıyan turizm sektörünün Arap turistlere olan bağımlılığı giderek artıyor. Birçok Avrupalı Covid -19 önlemleri nedeniyle İstanbul gibi popüler şehirlerden uzak duruyor.

Bu durum Arap turistleri mağaza sahiplerinin geçim kaynağı haline getiriyor.
Mağaza sahibi Güçlü Şahin’e göre turistlerin yüzde 80’i Ortadoğu ülkelerinden geliyor. Yerli müşterilerin ekonomik sıkıntı çekmesiyle her gün müşteri kaybettiklerini belirten Şahin, işyerini tamamen Arap müşterilere göre adapte ettiğini kaydetti.

Arap turistler Türkiye için önemli bir döviz kaynağı. Ancak Arap mültecilere yönelik düşmanlık ve Arap karşıtlığının artması bu durumu tehlikeye düşürebilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG