Erişilebilirlik

Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri


8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar alanlara çıktı. Çeşitli dernek, kuruluş ve partilere üye kadınlar; tacizlere, tecavüzlere, kadın haklarına yönelik saldırılara, kadın cinayetlerine ve çocuk istismarlarına karşı duracaklarını dile getirdiler.

Kolej Meydanı’nda toplanan kadınlar, alkış, ıslık ve sloganlarla Sakarya Caddesi’ne doğru yürüdü. Hava sıcaklığının Mart ayı ortalamasının üstünde olması etkinliğe katılanların sayısını geçen yıllara göre arttırdığı izlendi. Kadınların coşkusu göze çarparken, yürüyüşe çocuklarıyla birlikte katılanların sayısı da fazlaydı.

Ankara'da Dünya Kadınlar Günü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00

Ankara Kadın Platformu tarafından yapılan açıklamada, dünyanın her yerinde kadınların emeklerinin sömürülmesine, güvencesiz çalışma koşullarına, ırkçılığa, şiddete, kadın cinayetlerine, özgürlüklerinin ellerinden alınmak istenmesine karşı mücadele edildiği ifade edildi. 2019 yılında 474 kadının katledildiği vurgulanarak “Hayattan kopartılan tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Türkiye’nin de taraf olduğu ‘İstanbul Sözleşmesi’ kadına yönelik şiddet bakımından ara bulucuğu ve uzlaştırmayı yasaklamaktadır. 6284 Sayılı kanun şiddete maruz kalan ve risk altında olan tüm kadınlar için uygulanmak zorundadır” denildi.

İzmir’de 8 Mart coşkusu

İzmir’de Dünya Kadınlar Günü farklı etkinliklerle kutlandı. Büyükşehir Belediye Kadınlar Koşusu ve Kadınlar Yürüyüşü düzenledi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Kadın Meclisleri ve İzmir Kadın Platformu şehrin en işlek caddesi olan Kıbrıs Şehitleri’nde birer yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Havanın kararmasının ardından Konak’tan Kemeraltı’na bir gece yürüyüşü düzenlendi.

İzmir Kadın Platformu’nun düzenlediği etkinliğe binlerce kadın katıldı. “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganlarıyla yürüyüşe geçen kadınlar, daha sonra basın açıklamasını okudu.

“Eşitlik ve özgürlük talebiyle sokağa çıkıyoruz”

“Her yıl 8 Mart’ta kadınlar olarak dünyanın her yerinde kapitalizme, yoksulluğa, savaşa, şiddete, ayrımcılığa, ataerkiye karşı eşitlik ve özgürlük talepleriyle sokaklara çıkıyoruz” denen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Eşit, özgür, bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete, sömürüye karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Daha fazla kar isteyen sermayenin ve sermaye yanlısı AKP/ Erdoğan iktidarının yarattığı ekonomik krizin faturasını ödemeyeceğiz. Erkek şiddeti ile katledilen, katilleri aklanmaya çalışılan kadınların hesabını hep birlikte soracağız. Daha önce defalarca geri çektirdiğimiz o yasayı meclisten geçirtmeyecek, çocuk istismarını aklatmayacağız. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa, nafaka hakkı gibi haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Yaşanılabilir bir dünya için barışı, laikliği, eşitliği savunmaya devam edeceğiz”.

“Gece Gece Kemeraltı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi de havanın kararmasının ardından “Gece Gece Kemeraltı” yürüyüşü düzenledi. Kadınlar karanlığı aydınlatmak amacıyla ellerindeki fenerlerle Konak’tan Balıkçılar Çarşısı’na yürüdü. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı etkinlik Dengin Ceyhan’ın piyano resitaliyle sona erdi

İzmir’de 8 Mart coşkusu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

8 Mart’ta HDP’den Her Yerde Eş Başkanlık Talebi

8 Mart Kadınlar Günü Nedeniyle Diyarbakır’da düzenlenen mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, tek adam yerine çok kadın yönetiminin olması çağrısı yaptı. Buldan en fazla saldırıya uğrayanların HDPli kadınlar olduğunu savundu.

Diyarbakır’daki 8 Mart kutlamalarının adresi her yıl olduğu gibi yine İstasyon Meydanı oldu. Kutlamalara katılan binlerce kadın, yöresel kıyafetleriyle erken saatlerden itibaren alanı doldurmaya başladı.

Ellerinde kadına yönelik şiddete tepki içeren ve kadın cinayetlerinde hayatlarını kaybeden kadınların isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıyan kadınlar, zılgıtlar eşliğinde alana girdi. Resmi kutlama programı başlamadan kadınlar kutlamaya başladı. Alanın değişik noktalarına dağılan kadınlar, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekerek eğlendi.

Mitinge katılan kadınlar duygularını ve taleplerini VOA Türkçe mikrofonlarına anlattı. Ortak talep şiddetin durmasıydı.

Ayşe Gökkan, şiddete karşı alanlara çıktıklarını belirterek, “Dünyanın her tarafında kadınlar saldırıya uğruyor. Siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik saldırıya uğruyor. Bu saldırılara karşı kadınlar artık erkek egemen ideolojiye karşı, kadın kurtuluşu ideolojisiyle alanlara çıkıyor” dedi.

Meliha Cömert ise kadınların her gün acı çektiğini söyleyerek,” Kadınlar dünyanın en değerli varlıklarıdır ama kıymeti burada bilinmiyor. Her gün bir kadın cinayeti, her gün bir kadın öldürülüyor. Kadınlar anadır, kadınlar eşittir, kadınlar çiçektir. Bunlar artık klasik sözler ama kadınlar öldürülsün istemiyoruz. Her gün kadın öldürülüyor, her gün biz acı çekiyoruz” diye konuştu.

8 Mart'ta Kadınlar Diyarbakır'da da Sokaktaydı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:52 0:00

Mitinge katılan Hediye Karaaslan da kadın kazanımlarının kaybedilmemesi için mücadele ettiklerini ifade ederek, “Temel talebimiz öncelikle kadın üzerindeki bütün şiddet politikalarının sona ermesidir. Kadın kazanımları, yeniden bir yaşamın inşası noktasında bir mücadele talebimiz var. Kayyum politikalarına karşı talebimiz var çünkü kayyum politikaları kadın iradesinin, kadın kazanımlarının gaspıdır” şeklinde konuştu.

Mitinge katılanlar arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da vardı. Bir konuşma yapan Buldan, HDP’nin Türkiye siyasetinde üçüncü yol olduğunu söyledi. Buldan; ”Biz onlara 4. Olağan Kongremizde, Ankara’da, içeride binlerle, on binlerle, dışarıda da milyonlarla cevap verdik. Ve dedik ki, sizin her türlü engellemenize, baskınıza ve şiddetinize karşı kadınlar kongreye geldi ve mesajı bu ülkeyi yönetenlere, Ankara’ya verdi. İşte bu mesajı iyi okumadılar. Bu mesaj iyi okunup anlaşılmalıdır. Ankara’dan verdiğimiz mesajla, bir kez daha 3. bir yolun var olduğunu ve bu yolda kadınıyla, erkeğiyle, Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla, Ermenisiyle ve Süryanisiyle gösterdik. Bir bütün Türkiye toplumu olarak artık size yol göründü dedik ve biz 3. yolumuzu belirlemek için bugün buradayız dedik. İşte Ankara’dan bu mesajı verdik. Üçüncü yol için büyük bir ittifakı, kadın ittifakıyla birlikte demokrasi ittifakını yaratmak için büyük bir mesaj verdik. Ankara bunu duyup anlamadıysa bugün Amed meydanından kadınlar olarak bir kez daha haykırıyoruz; 3. yol mümkündür. Bu 3. yolda kadınların ittifakıyla, demokrasi ittifakını büyütüp çoğaltarak, genişleterek Türkiye’de yeni bir siyasetin, yeni bir yolun çıkışını başlatıyoruz dedik” diye konuştu.

Buldan, Türkiye’nin her alanda eş başkanlığa geçmesi çağrısı yaparak şöyle konuştu; ”Bu ittifakla ülkeyi teklik değil, çokluk yönetsin istiyoruz. Bu ittifakla tek adam değil, çok kadın olsun istiyoruz. Bu ittifakla tek başkanlık değil, eş başkanlık istiyoruz. Bunun için birlik çağrısı yapıyoruz. Birlik çağrımız başta kadınlaradır. Kadınların her yerde birliği, bu ülkenin siyasetine damga vurmalıdır.”

Miting, konuşmaların ardından yerel sanatçıların konserleriyle sona erdi.

Gaziantep’te kutlama

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde Gaziantep'te farklı siyasi parti, STK, kuruluş, platform ve girişimlerden bir araya gelen yaklaşık 250 kadın pankartlar açarak sloganlar eşliğinde kutlama yaptı.

Şahinbey ilçesinde bulunan Kırkayak Parkında geniş güvenlik önlemleri içerisinde toplanan kadınlar, zılgıt çalarak, slogan atarak halaylar çekti. 8 Mart Kadınlar Günü etkinliğine Gaziantep Demokratik Kadın Platformu çatısı altında Eğitim-Sen, SES, Tümbel-Sen, BES’in yanı sıra siyasi partilerden HDP, CHP, EMEP, SYKP, üniversite öğrencileri bir de İnsan Hakları Derneği (İHD) katıldı.

Etkinlik Sonrası VOA Türkçe ’ye konuşan Eğitimsen Kadın Sekreteri Elif Söyleyici, 8 Mart’ın kadınlar için çok değerli bir gün olduğunu ifade ederek “Bugün dünyadaki bütün kadınların sorunlarını kamuoyu ile paylaştığı gün, bu gün kadınların kaybettikleri haklarının tekrar kazanımı için kamuoyunu bilgilendirdikleri gün. Biz de Gaziantep Demokratik Kadın Platformu olarak, alanlara çıktık. Yürümek de isterdik ancak valilikten izin çıkmadı, sadece basın açıklaması yapmamıza izin verildi. Gaziantep Kırkayak parkında Kadın Platformu çatısı altında Kesk bileşenleri, yani Eğitim-Sen, SES, Tümbel-Sen, BES’in yanı sıra siyasi partilerden HDP, CHP, EMEP, SYKP, üniversite öğrencileri bir de İnsan Hakları Derneği (İHD) katıldı. Burada evdeki, sokaktaki, eğitimdeki, sağlıktaki, iş yerlerimizdeki sorunlarımızı dile getirmek için toplandığımız bir gündü. Geniş katılımlı, çok verimli geçti. Kadınlar gerçekten artık savaşsız, sömürüsüz ve ekonomik krizin olmadığı, barış içinde bir dünyayı haykırdığımız bir gündü. Bu anlamda bileşenlerim adına basın mensubu arkadaşların da aralarında olduğu katılan herkese teşekkür ederim’’ diye konuştu.

Gaziantep’te 8 Mart Kadınlar Günü Etkinliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Gaziantep’teki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği yapılan basın açıklamasının ardından sona ererken, toplanan kalabalığın yürüyüş yapmasına valilik talimatı gereği güvenlik güçlerince izin verilmedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG