Erişilebilirlik

Türkiye'de Corona Virüsünden 4'üncü Can Kaybı


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiğini açıkladı. Koca'nın verdiği bilgiye göre, ülkedeki vaka sayısı da 359'a çıktı.

Koca Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ''Son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168’i pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta COVID-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Corona virüsü salgınından ilk kez bir kadın hayatını kaybetti.

Koca ayrıca ilk kez 24 saat içindeki test sayısını da açıklamış oldu.

Corona virüsüyle mücadelede son verileri açıkladı

Koca gün içinde de, TBMM Genel Kurulu’nda parlamentodaki siyasi parti temsilcisi milletvekillerine ülkedeki Corona virüsü (Covid-19) ile son duruma ilişkin bilgilendirmede bulundu. Koca, 1 Mart’tan itibaren Türkiye’ye 372 bin kişi gelmişken, Corona virüsünü tespiti amacıyla yapılan test sayısını ise 10 bin olarak açıkladı.

Koca, muhalefetin sorusu üzerine, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın Corona virüsü nedeniyle öldüğünü doğruladı ve böylece Çarşamba gecesi 2 olarak duyurduğu Corona virüsü kaynaklı ölüm sayısını 3 kişi olarak ifade etti. Koca bu açıklamayı, dördüncü can kaybından önce yaptı.

Fahrettin Koca, 16 Mart’ta İstanbul’da GATA Hastanesi’ne başvurmuş 79 yaşındaki Yalman’ın solunum yolu şikayetlerine neden olan KOAH hastası olduğunu belirterek, aynı gün 6 saat sonra Yalman’ın vefat ettiğini ve o gün Corona virüsü test sonucunun ise negatif olduğunu anlattı. Ancak Yalman’ın eşi Belma Yalman’a yapılan testin pozitif çıktığını kaydeden Koca, “Böyle bir vakada başta negatif sonra pozitif olabilir mi? Olabilir. Biz bunu yeni tanıyoruz. Bir pencere dönemi olduğu söyleniyor. Dolayısıyla bu dönemde bizim nasıl hassasiyetle yaklaştığımızı, böyle bir vaka bile beklemeden erken dönemde taramaya çıktığımızı, biz testleri yapıncaya kadar 14 günlük süreyi doldurana kadar hiçbir şekilde temas etmeyin önlemini aldık. Eşi ve yakınlarında pozitif çıkması nedeniyle de geriye dönük, hastanedeki hekim arkadaşlar bunu Corona virüsü olabilir şeklinde yorumladılar. Dolayısıyla bu anlamda hayatını kaybeden vaka sayımız 3 kişi oldu” dedi.

Bilgilendirme konuşmasında, Covid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numunelerini referans laboratuvarda yapılan testlerle değerlendirdiklerini kaydeden Koca, 16 ilde referans laboratuvarı bulunduğunu ancak bunu kısa zamanda 25 ve sonra 36’ya çıkarmayı hedeflediklerini açıklarken, “Bugün itibarıyla 2 vakıf üniversitesince de devreye girilmesiyle 18 merkezde çalışmaya başladığını söylemek istiyorum” bilgisini verdi.

Türkiye, 20 Ocak itibariyle İstanbul Havalimanı’nda uluslararası uçuşlar için termal kamera uygulamasını devreye almış ve ardından bunu diğer sınır kapılarına yaygınlaştırmıştı. Bununla ilgili Koca, ''Tüm uluslararası uçuşları risk görerek hava meydanlarında termal kamera uygulamasıyla 4 milyon 603 bin yolcumuzu kontrolden geçirdik. Deniz giriş noktalarındaysa termal taramadan geçirilen yolcu sayısı 15.200 olmuştur. Kara hudut kapılarımızda termal kamera kontrolünden geçirilen 189 bin yolcudan 1.103'ü kurduğumuz sahra hastanelerinde gözetim altına alınmış, 189 kişi hastaneye sevk edilmiştir” rakamlarını paylaştı.

Umre meselesinde “vaka görüldükten sonra” itirafı

Türkiye, Corona virüsüyle ilgili önemli tartışmalarından birisini Ocak ayı itibariyle Çin kaynaklı salgından rahatsızlık gündemdeyken Şubat ayından itibaren neden Suudi Arabistan’ın Mekke ve Medine kentlerini kapsayan Umre seyahatlerine kısıtlama getirilmediği meselesi oluşturuyor.

Bu tartışmaya karşılık Sağlık Bakanı’nın bugün TBMM’de Umre dönüşündeki yolcularla ilgili karantina uygulamasına 1 pozitif vaka sonrasında karar verildiğini açıklaması dikkat çekti.

Koca, “Umreden dönen vatandaşlarımız, önce sağlık muayenesiyle evlerinde izolasyona alınmış, son dönemde gelen sayının yüksekliği ve özellikle umreden gelen 1 vakada pozitif görülmesi üzerine, gece umreden gelecek olan vatandaşlarımızın artık evlerinde değil, boş olan öğrenci yurtlarımızda tekli odalarda izole edilmelerine vaka görüldükten sonra hızla karar verildi” ifadesini kullandı.

Umre’ye 21 bin civarında Türk vatandaşı gitmesi söz konusuyken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün ifade ettiği üzere 10 bin 330 kişi Umre dönüşü Ankara ve Konya’da karantinaya alınmış durumda.

Uçuş yasakları neredeyse tüm Avrupa’yı kapsadığı için buradaki Türk vatandaşlarına da ülkeye dönüş imkanı sağlandığını kaydeden Koca, 'Yine, yurtlarda izole ederek on dört günlük süreyi gözlem altında geçirmelerini sağlıyoruz. Halen toplamda 20 ülkeye uçuş yasağı uyguluyoruz” anımsatması yaptı.

Yurtdışından 372 bin kişi geldi, 10 bin kişiye test yapıldı

Türkiye’nin hastalığı teşhis etmek için kendi tanı kitini geliştirdiği bilgisini yineleyen Koca, Sağlık Bakanlığı’na bağlı USHAŞ aracılığıyla bu kiti yurt dışına sattıklarını anlatırken, “Amerika’dan 500 bin tanı kiti siparişi alındı ve verildi. Laboratuvarımızda kırk gündür kullanılan yerli tanı kiti kısa süre içinde rağbet görerek başka ülkelere de bu şekilde satılmış oldu” açıklamasını yaptı.

Koca, “Bugüne kadar, şu an itibarıyla 10 bini geçen test yaptık fakat önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz” ifadesiyle de ilk kez Türkiye’nin bugüne değin kaç şüpheli vakaya test yaptığı bilgisini açıkladı.

Koca, “1 Mart itibarıyla, özellikle yurt dışından bugüne kadar gelen kişi sayısının 372 bin kişi olduğunu gördük. Bu 372 bin kişinin adres ve telefon bilgilerine ulaşarak her birine mesaj gönderdik ve ayrıca, her birini aile hekimlerine düşürerek aile hekimleri üzerinden de takiplerini yapıyoruz” dedi.

Dolayısıyla Türkiye’nin 500 bin kitin ABD’ye satışını yapmasına karşın ülkeye 1 Mart’tan itibaren giriş yapmış herkese test yapmadığı ve sadece şüpheli vakalar ile çevresindekilere test yapıldığı bilgisi ortaya çıktı. Yurtdışından gelenleri kontrol etme konusunda ise Çin, İran ve son olarak Cumartesi gününden bu yana Umre ile Avrupa’dan dönenlere karantina uygulanırken, bunun dışındakilere ise sadece aile hekimiyle ulaşma ve hastalık şüphesi var mı diye şahıslara sorulduğu ifade edilmiş oldu.

Türkiye’nin yoğun bakım yatak kapasitesi ne durumda?

Sağlık Bakanı Koca, eğer Covid-19 hastalığı salgın haline alırsa hem kamu hem özel sektör sağlık kuruluşları dahil olmak üzere 13.211’i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25.466 erişkin yoğun bakımı kapasitesi bulunduğunu açıkladı.

Toplam yatak sayısında OECD ortalaması altındayken Türkiye’nin yoğun bakım yatak sayısında ise “şanslı” olduğunu söyleyen Koca, bazı Avrupa ülkelerine kıyasla 100 bin kişiye 40 yoğun bakım yatağı kapasitesiyle Türkiye’nin daha iyi durumda bulunduğunu söyledi.

Koca, “Hastanelerimizde toplam 99.797 hasta odamız tek kişilik olup gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik altyapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız” ifadesini kullandı.

“Yeni hızlı test kiti devreye girecek, elimizde 115 bin kit var”

Sağlık Bakanı Koca, yeni bir test kitiyle ise daha hızlı sonuç almaya başlayacaklarını da açıkladı ve “ Ayrıca, özellikle önümüzdeki bir iki gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Çin’de geliştirilen antijen üzerinden hızla sonuç verebilen tarama amaçlı olan bu tanı kitini bütün illerimize vererek pozitif çıktığında referans laboratuvarımızda doğrulamak ve bütün ülkeye yaymak üzere bir planlama yaptığımızı, sabah itibarıyla bugün kargoya verilip yarın da geleceğini buradan müjdelemek istiyorum” diye konuştu.

Koca, muhalefet eleştirileri sonrasındaki cevap bölümünde ise, test meselesiyle ilgili özetle “Bilim Kurulu'nun önerdiği kişilere test yapıyoruz ilk önce Çin sonra İran teması varsa yapıldı. Sonra Avrupa'dan gelen şüpheli vakalara yapıldı. Ama şimdi şüpheli her vakaya yapılması aşamasına geçildi. Elimizdeki kit kendi ürettiğimiz ve 75 dakikaya kadar sonuç veren bir kit oldu. Elimizde 115 bin kit var. Ayda 1 milyon üretebilir bir kapasitemiz var ve bunu gerekirse 2 milyona çıkarabiliriz” açıklaması yaptı.

Sağlık personeline alkışlarla destek mesajı

Bu arada Sağlık Bakanı, üniversite hastaneleri dahil kamu hastanelerine personel için koruyucu malzeme dağıttıklarını da ifade ederek, 6 üniversite hastanesine 50 biner maske gönderildiğini açıkladı.

“Bu süreçte, görevi riskleri göğüsleyerek hastalarda doğrudan temas etmeyi gerektiren kişiler sağlık personelidir. Sağlık personelimizin iş yükü, hem de maruz kaldığı risk artmış durumda. Sağlık ordumuza kolaylıklar ve güvenceler sağlanmalıdır. Sadece fedakarlık duygularına yönelik bir motivasyon yetersizdir” diyen Koca, TBMM Genel Kurulu’nda sağlık çalışanları için 1 dakikalık alkış istedi. Milletvekilleri bu isteğe olumlu yanıt verdi, sağlıkçılar alkışlandı. Koca, “ama sadece alkış da değil” anımsatmasıyla TBMM’ye sağlık personeline yasal güvenceler sağlanması yönünde talebini yineledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG