Erişilebilirlik

32 Türk Vatandaşı Çin'den Tahliye Edildi


Yeni tip corona virüsü salgınının yaşandığı Çin'in Wuhan kentinden tahliye edilen 32’si Türk 42 kişiyi taşıyan askeri uçak, Ankara’ya gitti. Etimesgut Askeri Havalimanı'na inen uçaktaki yolcular Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne götürüldü.

Ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, havalimanı hangarına çekildi.

Uçaktaki 32 Türk vatandaşı dışında 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 yolcu vardı. VOA Türkçe’den Murat Karabulut’un bildirdiğine göre yolcularla birlikte mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi için 17 ambulans hazırlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yolcularımızın hiçbirisinde, yolda dahil olmak üzere, hastalık belirtisi, herhangi bir şüphe yok’’ açıklaması yaptı. Bakan Koca daha önce de, ‘’Uçak indiğinde hangi yolcunun hangi hastaneye gönderileceği planlandı. 14 gün, tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacaklar’’ demişti.

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, gözlem altında tutulan her yolcunun üç günde bir tetkikleri yapılacak, yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.

32 Türk Vatandaşı Çin'den Tahliye Edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Sağlık Bakanlığı’nın tahliye operasyonu kapsamında, 2 enfeksiyon uzmanı, 4 enfeksiyon kontrol hemşiresi taşıyan uçak, Çin'e tıbbi yardım malzemesi de taşımıştı. Tahliye edilecek kişiler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra uçağa alınmıştı.

Anadolu Ajansı, uçak ile içinde bulunan malzemelerin de Hava Kuvvetleri Komutanlığın’a bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca, özel teçhizat ve kimyasallar kullanılarak arındırma işlemine tabi tutulacağını da kaydetti.

Türkiye'de Halk Corona Virüsü Salgını Hakkında Ne Düşünüyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca erken saatlerdeki açıklamalarında, ''42 yolcumuz hem Çinli yetkililer hem de oraya gönderdiğimiz 6 kişilik sağlık ekibimiz tarafından kontrol edildi. Hiçbirinde en ufak bir hastalık belirtisi olmadığını rahatça söyleyebiliriz. Zaten böyle bir durum olsaydı, yani şüpheli bir şey olsaydı o kişinin uçuşuna da izin verilmeyecekti. Koruyucu kıyafetlerini ve maskelerini takan yolcularımız yol boyunca da sağlık ekiplerimizin belirlediği tüm kurallara riayet ediyorlar'' demişti.

Corona virüsüne Türkiye’de bugüne kadar rastlanmadığını söyleyen Koca, Türkiye’nin çeşitli illerinden bildirilen 88 şüpheli vakanın Ulusal Viroloji Laboratuvarı’nda yapılan analizlerinin temiz çıktığını ifade etmişti.

Sağlık Bakanı, Çin’den gelen 14 bin yolcuda yapılan taramalarında da herhangi bir şüpheli durumun görülmediğini de kaydetmişti. Halk ise toplumun bu konuda yeterince bilinçlendirilmediği görüşünde

‘‘Bilinçlendirme için kamu spotları hazırlanmalı, televizyonda gösterilmeli’’

Corona virüsü, Türkiye’nin de gündemine oturdu. Ancak birçok insan, toplumun bu konuda yeterli farkındalığa sahip olmadığı görüşünde.

Üniversiteden yeni mezun olan Mehmet Can Arslan, ‘‘İlkokul ve ortaokulda bu tip hastalıklar hakkında insanların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunun yeterli bir şekilde yapıldığını düşünmüyorum. Muhtarlıklardan başlayıp cumhurbaşkanlığına kadar toplumu bilinçlendirme çabası içinde olunmalı. Kamu spotları hazırlanıp televizyonlarda gösterilmeli. Bir kere ülkemize bu hastalık gelir ve bulaşırsa çok ciddi sonuçları olur’’ diyor.

Kış aylarında virüslerden korunmak için maskeyle gezenler de var

Kadıköy’de kızı ile birlikte yürürken rastladığımız emekli Hamiyet Atinkaya ise kış aylarında sokağa maskesiz çıkmayanlardan.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Atinkaya, ‘‘Elbette korunmak için maske takıyorum. Bende bir mikrop varsa halka geçmesin. Halkta bir mikrop varsa bana geçmesin. Korunmak için tedbir alıyorum. Tabii ki corona virüs beni korkutuyor. Türkiye’nin yeterince tedbir aldığını, bu konu üzerine eğildiğini düşünmüyorum’’ görüşünü savunuyor.

En büyük tedbir, toplu taşıma araçlarından ve hastanelerden uzak durmak

Pusetteki çocuğunu gezdiren Dilek Ünlü ise yalnız corona virüsünden korunmak için değil tüm virüslerden korunmak için toplu taşıma taşıtlarından ve hastanelerden uzak durarak kendince önlem almaya çalışıyor:

‘‘Corona virüsü değil de domuz gribinin yayıldığı söyleniyor. İnşallah böyle bir virüs yoktur. Evet, ‘corona virüsü var’ deniyor ama kızımla bu olayla karşılaşmadık. Yine de inşallah böyle bir şey yoktur, diye umut ediyorum. Tüm virüslerden korunmak için mümkün olduğunca toplu yerlere gitmemeye çalışıyorsun, hastane ortamlarına gitmek istemiyorsun. Ama ne kadar olsa pek de korunduğumuzu söylemek mümkün değil.’’

‘‘İnsanlarda panik havası yaratmaya çalışan bir sistem de var’’

Haluk Hanlıoğlu, ‘inşallah yıkım olmaz’’ diyerek Türkiye’nin corona virüsü ile ilgili önleyici tedbirlerini yetersiz bulduğunu dile getirirken Ülkü Akgün ise bu tür hastalıkların yalnız Türk medyası değil dünya medyası tarafından da abartılabildiğini düşünüyor.

Akgün, ‘‘Türkiye’de biz her şeye, ‘bize bir şey olmaz’ gibi bakıyoruz. Depreme bile öyle. Ancak bir de şu var. Acaba bu konu çok abartılıyor mu diye de düşünüyorum. Daha önce kuş gribinde de gördük. Binlerce kanatlı itlaf edildi. Sonra ne oldu? Aslına bakarsanız, insanlarda panik havası yaratmaya çalışan bir sistem de var, insanlar ürperti içinde devam ediyor. Uyumaya korkuyoruz, oturmaya konuşmaya korkuyoruz. Abartılıyor gibi geliyor. Bir yerden düzgün açıklama yapıldığı, güveneceğimiz bir merci var mı?’’ diye soruyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG