Erişilebilirlik

Türkiye'de Afgan Mültecilerin Sayısı Artıyor


Türkiye'de Afgan Mültecilerin Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Terör olayları, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik zorluklar nedeniyle ülkelerini terk eden Afgan mülteci sayısı giderek artıyor. Afgan mülteciler, hali hazırda 3 milyonun üzerinde Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’de zorlu şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin rakamlarına göre, 1 Ocak 2016’da Türkiye’de BM ofisine başvuran Afganların sayısı 96 binken, bu sayı 1 Ocak 2017’de 122 bine çıktı. Kayıtlara göre, Türkiye’de yaklaşık 130 bin Afgan bulunuyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Afganlıların çoğu ailelerini geride bırakmış ve çöpten topladıkları kağıt, plastik ve kartonları satıyor.

Vücutlarının iki üç katı büyüklüğünde dev çuvalları sırtlayarak her gün kilometrelerce yol yürüyen Afgan mülteciler, insanların çöplere attıkları geri dönüşüm malzemelerini toplayarak geçinmeye çalışıyorlar.

Afganistan’ın Kunduz şehrinden Türkiye’ye kaçak yollarla gelen Ali Khan, yaklaşık dört yıldır Türkiye’de yaşadığını söylüyor. Ailesi Afganistan’da yaşayan Khan’ın erkek kardeşi de bir sene önce aynı yollarla Türkiye’ye gelmiş. İki kardeş Taksim bölgesinde kağıt ve geri dönüşümü yapılabilecek he tür malzemeyi toplamak için sabah erken saatlerde yola çıkıyor.

Günde 200 ile 300 kilo kağıt, karton ve plastik malzemeler topladığını anlatan Afgan sığınmacı, her gün böyle çalışarak haftada 200-300 TL kazanabildiğini anlatıyor.

Ne kadar çok çalışırsa o kadar fazla para kazandığını belirten Ali Khan, günlük kazancının 30 ile 50 TL arasında değiştiğini, bu paranın bir kısmını Afganistan’daki ailesine de para gönderdiğini belirtiyor.

Afganistan’ın Kunar şehrinden bir yıl önce Türkiye’ye geldiğini söyleyen Beşir Ali de tıpkı diğerleri gibi sabah erken saatlerde çalışmaya başlıyor. Afganistan’da yaşayan annesi, babası ve 5 kardeşi için para kazanmak zorunda olduğunu söyleyen Ali, ülkesindeki terör olaylarından kaçmak için Türkiye’ye geldiğini anlatıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Afgan mültecilerin ortak noktası, Türkiye’de kağıt toplamaktan dışında iş bulamamaları.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG