Erişilebilirlik

Türkiye’den ABD’ye ‘Afrin’e Takviyeyi Engelleyin’ Çağrısı


Türkiye, Washington’u, Suriye Demokratik Güçleri’nin Afrin’e takviye göndermesini engellemeye çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin ABD’den, “kontrolünde hareket eden YPG/PYD güçlerinin Afrin’e kaydırılması konusunda devreye girmesi ve bunu engellemesini” beklediğini söyledi.

ABD’nin IŞİD’e karşı savaşta desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bünyesindeki 1700 kişiyi Türkiye’nin operasyon düzenlediği Afrin bölgesine kaydıracağını açıklamıştı. Bu 1700 kişi daha önce IŞİD’e karşı açılan cephelerde görev yapıyordu.

Türkiye, terörist olarak gördüğü YPG unsurlarına karşı 20 Ocak’ta Afrin’de operasyon başlatmıştı.

Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin operasyonunun IŞİD’e karşı savaşa zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.

Ancak Sözcü Kalın, bu görüşü reddederek, hedefin Suriye’yi tüm terör gruplarından arındırmak olduğunu belirtti.

Bu arada Suriye devlet medyası, hükümet güçlerinin Doğu Guta’da isyancılara karşı ilerlediğini ve kuşatma altındaki bölgeyi ikiye bölmeye çalışacağını bildirdi.

SANA haber ajansı, Şam güçlerinin bölgenin merkezindeki Misraba kasabasının eteklerinde bulunduğunu belirtti. Devlete ait El İhbariye televizyonu da, bölgeden dumanların yükseldiği ve roket seslerinin duyulduğu canlı görüntüler yayınladı.

Rus ordusu hafta başında yaptığı açıklamada, 400 bin civarında kişinin hükümetin sürekli bombardımanı ve hava saldırıları altında yaşadığı Doğu Guta’daki isyancılar ve aileleri için bölge dışına emniyetli koridor önerdiğini duyurmuştu.

Ancak isyancıların bir sözcüsü bu öneriyi reddederek, bunu “psikolojik savaş” olarak niteledi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Doğu Guta’da 18 Şubat’tan bu yana en az 800 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG