Erişilebilirlik

Türkiye'de 10 Ocak'ta "Tutuklu Gazete" ile Kutlama


Türkiye'de 10 Ocak'ta "Tutuklu Gazete" ile Kutlama
Türkiye'de 10 Ocak'ta "Tutuklu Gazete" ile Kutlama

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) öncülüğünde protesto niteliğinde çıkarılan "Tutuklu Gazete" ile Türkiye'nin istatiksel bakımdan tutuklu gazeteci sayısı açısından dünya ikincisi konumuna geldiği vurgulanıyor

Türkiye'de bugün "Çalışan Gazeteciler Günü", basın özgürlüğü kısıtlamaları tartışmaları gölgesinde, 97 tutuklu gazeteciye destek amacıyla yayınlanan "Tutuklu Gazete" satışıyla kutlanıyor.

Gazete bayilerine 100 bin adet baskısı gönderilen "Tutuklu Gazete" ile Türkiye'deki gazeteciler ve meslek örgütleri, basın özgürlüğü olmaksızın demokratik gelişme olamayacağına dikkat çekiyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) öncülüğünde protesto niteliğindeki gazete ile Türkiye'nin istatiksel bakımdan tutuklu gazeteci sayısı itibariyle dünya ikincisi konumuna geldiği vurgulanıyor.

TGS Başkanı Ercan İpekçi, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, Aydınlık, Evrensel ve Birgün gazeteleri tarafından bugün ikinci sayısının dağıtımı yapılan "Tutuklu Gazete"'nin 14 Ocak'ta da Atılım Gazetesi'nce ek olarak verileceğini belirtti. "Allah üçüncü sayısından esirgesin" diyen İpekçi, gazeteci tutuklamalarını protesto etmek amacıyla yayınladıkları "Tutuklu Gazete"yi 10 Ocak günü yayınlamaktan üzüntü duyduklarını söyledi. İpekçi, "Biz bu gazeteye yazan tutuklu gazeteciler, hapishanelerden çıksınlar ve mensubu oldukları basın kuruluşlarında çalışsınlar istiyoruz" diye konuştu.Türkiye'de basın meslek ilkeleri doğrultusunda gazetecilik yapmaya çalışanlara terörist suçlaması getirildiğini kaydeden İpekçi, bu durumda Türkiye'de kanunlarda sorun bulunduğunu ve bunun da TBMM'de çözümlenmesi gerektiğini bildirdi. İpekçi, "Vahim gelişmeler bizi ikinci sayıyı çıkartmaya mecbur etti. Üçüncüsü korkunç olur. O noktaya varmayalım" dedi.

"Otosansür iklimi yaratılıyor"

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay da, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı değerlendirmede, "Çalışan Gazeteciler Günü"nün 51 yıl önce bayram olarak kutlanmaya başladığını anımsattı. Türkiye'nin bugün gazeteciler açısından tutukluluk hali yanında çalışma koşulları nedeniyle de 51 yıl öncesinden daha gerilerde olduğunu söyleyen Abakay, şu anda gazeteciler aleyhine açılmış 10 bine yakın dava bulunduğunu kaydetti. Abakay, "Bir yandan tutuklu gazeteciler, bir yandan davaları devam edenleri dikkate alırsak, bu baskılar çok ağır bir otosansür iklimi yaratıyor" dedi. Abakay, "Tutuklu Gazete" ile hapishanelerdeki meslektaşlarına yazma olanağı tanındığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül: "Basın özgürlüğünü korumak elzem"

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yaptığı yazılı açıklamada, basının haber verme ve denetleme gibi görev ve sorumluluğu açısından basın ve ifade özgürlüğünün korunmasını elzem olarak niteledi. Gül, "Basının herhangi bir baskıya, sınırlandırmaya ve yönlendirmeye maruz kalmadan görevini yapabilmesi, demokrasimizin kurum ve kurallarıyla, sağlıklı şekilde işlemesi bakımından da önem taşımaktadır" dedi.

CHP: "Böyle demokrasi olabilir mi?"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Türkiye'deki basın özgürlüğü kısıtlamalarını eleştirdiği bugünkü konuşmasında, "2010 yılında Türkiye'de tutuklu gazeteci sayısı 58 iken bugün 87 olmuştur. Bunlardan 18'i kadın gazeteci. Halkın özgür haber alma hakkı elinden alınmıştır. Böyle bir demokrasi olabilir mi?" dedi.

AKP araştırmayı reddetti

Bunun yanı sıra CHP, TBMM Başkanlığı'na tutuklu gazetecilerle ilgili araştırma yapılması için bir önerge verdi. Ancak bugünkü TBMM Genel Kurulu görüşmelerinde, AKP'nin oy çoğunluğuyla önerge reddedildi.

Erdoğan medyayı özgürleştirdiklerini savundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, "Çalışan Gazateciler Günü"nü kutladı. Erdoğan, açıklamasında, hükümet olarak Türkiye'de medyayı daha özgür hale getirmekte öncülük yaptıklarını savundu.

Kılıçdaroğlu ve "Tutuksuz yargılamayı arzuluyoruz" diyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, TBMM'deki basın mensuplarını ziyaret ederek, gazetecilikle ilgili sorunları dinledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG