Erişilebilirlik

Türkiye Yunanistan'ın Askerlerle İlgili Kararına Öfkeli


Türkiye Yunanistan'ın Askerlerle İlgili Kararına Öfkeli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, darbe girişimi sonrası Türkiye’den kaçan sekiz askeri iade etmeyen Yunanistan’ı uyardı ve "Yunanistan'la aramızdaki ikili geri kabul anlaşmasının iptali dahil gerekli adımları atacağız" dedi. TRT yayınına katılan Dışişleri Bakanı, "Bu sekiz askerin yeniden yargılanmasını istiyoruz. Bu siyasi bir karar. Yunanistan darbe girişiminde bulunanları koruyor ve ev sahipliği yapıyor" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz darbe girişiminin ertesi gününde, sekiz Türk askeri, helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç kentine izinsiz iniş yapınca tutuklanmış ve siyasi iltica talebinde bulunmuştu.

Yunanistan Yüksek Mahkemesi ise Ankara’nın iade başvurusunu reddetmiş, gerekçe olarak Türkiye’deki sıkı önlemler nedeniyle insan haklarının ihlal edilebileceğini göstermişti.

Askerlerin avukatı Hristos Milonopulos'a göre “Bu, Yunan adaleti ve Avrupa değerleri adına büyük bir zafer. Sadece sekiz askerin hayatı değil, Yunan yargı sisteminin saygınlığı da tehlike altındaydı.”

Ankara, sekiz askerin darbe girişimine karıştığı ve girişimin arkasında ABD’de ikamet eden Fethullah Gülen’in olduğu konusunda ısrarlı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan darbe girişimine, binlerce asker, kadın, devlet memuru, öğretmen ve muhalif grupları tutuklayarak yanıt verdi. Yüz binlerce insan görevden alındı, işten atıldı.

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden Profesör Tahir Abbas,

“Darbe gecesi kaçan bu sekiz kişi, Gülen hareketinin bir parçası olarak görülüyor, Gülen de darbe girişiminin sorumlusu. Üstelik bu iddiaların hiçbiri kanıtlanmış ve sonuçlanmış değil. Yine de söylem çok güçlü ve bu söylem Erdoğan’a zarar verecektir. Statüsü, kişiliği ve onun üzerinden halkı için başarısızlık olarak görülecektir.”

Türk Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yaptığı açıklamada, iki ülkenin müşterek çalışmaları ve bağlarının kapsamlı bir değerlendirmeden geçirileceğini bildirdi. Bu kararın, Kıbrıs müzakerelerini de olumsuz etkilemesinden korkuluyor. Abbas da

“Kıbrıs, Türk ulusal kimliği için en dikenli ve önemli konulardan biri. Bu bakımdan bence Erdoğan’ın cesur doğası düşünüldüğünde, barışın zaferi bir başka sürpriz olacaktır.”

Yunanistan ve Avrupa, göçmenlerin Türkiye kıyılarından Yunan kıyılarına ulaşmasını engelleyen anlaşmaya da bağımlı durumda.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da "Mülteci geri kabul anlaşmasını iptal edebiliriz" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG