Erişilebilirlik

Türkiye: “YPG’den Silahlar Geri Toplanamaz Gerekirse Operasyon Olur”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “YPG'ye verilen silahların toplanacağına inanmak imkansız. Kürt güçlerinden tehdit olursa Türkiye operasyon yapar” dedi.

Erdoğan, France 24 Kanalı’na verdiği röportajda gündemdeki konuları değerlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye’de ateşkes bölgelerini gözden geçireceklerini açıklayan Erdoğan, Suriye’de Beşar Esat’ın yönetimi bırakması gerektiği yönündeki görüşünü de tekrarladı. Erdoğan, “İktidarı bırakmalı” ifadesini kullandı.

ABD’nin, Suriye’deki Kürt grubu YPG-PYD’ye silah yardımında bulunmasını da eleştiren Erdoğan, ABD tarafınca Savunma Bakanı James Mattis’in mektubuyla Türkiye’ye YPG’den silahları geri toplama yönünde verilen taahhüdü inanılır bulmadığını da belirtti. Erdoğan, Kürt güçlerince bölgedeki Türk askerlerine veya Türkiye’ye yönelik tehdit durumunda askeri karşılık verileceği yönündeki sözlerini de tekrarladı.

Erdoğan, Kuzey Irak'taki referandum kararıyla ilgili olarak da "Kuzey Irak'ta referandum doğru değil pişman olacaklar" açıklamasında bulundu.

Hali hazırda Genelkurmay Başkanlığı’nın son günlerdeki açıklamaları itibariyle Afrin ve Tel Rıfat bölgelerinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından YPG-PYD güçlerine “misilleme atışı” yapılmıştı.

Bu arada Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin askeri önlemleri savaş ilanı değil; gelecek tehlikeye karşı hazırlıktır. Tacizlere sessiz kalmayız” ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı hazırlık yapıldığını ancak bu hazırlıkların savaş ilanı olmadığını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin Afrin'den füze atanlara sessiz kalmayacağını da dile getirdi.

ABD’nin YPG’ye silah yardımına karşı oldukları mesajını yineleyen Kurtulmuş da, “Orta Doğu'da daha önce silahlandırılan bir grubun bu silahlarını iade ettiğinin görülmemiştir” diye konuştu.

YPG'den "savaş ilanı" suçlaması

Reuters’a özel bir demeç veren YPG güçlerinin lideri Sipan Hemo, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısında Kürt güçlerin kontrolünde tuttuğu bölgelerin yakınlarına askeri güç göndermesinin “savaş ilanı” anlamına geldiğini iddia etti.

Hemo, Reuters ajansının "Türkiye’yle Suriye’nin kuzeyinde bir çatışma bekleyip-beklemediği" şeklinde bir sorusuna ise Türkiye’nin askeri bir hareket hazırlığında olduğu suçlamasında bulunarak cevap verdi.

Hemo, “Bu hazırlıklar savaş ilanı seviyesine geldi ve önümüzdeki günlerde çatışmaya varabilir. Olası saldırıyı oturup bekleyemeyeceğiz” dedi.

Kurtulmuş: “Savaş ilanı değil”

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin askeri hazırlıklarının savaş ilanı olmadığını söyledi. Kurtulmuş, bunun Afrin bölgesindeki Kürt güçlerden kaynaklanan tehdide karşılık olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, “YPG ve PYD’nin Türkiye’ye defalarca saldırdığı unutulmamalı” dedi.

Başbakan Yardımcısı, Türkiye’nin karşı tarafta ciddi bir terör tehdidi gördüğünü ve kendini korumak için gerekli önlemleri aldığını vurguladı. YPG, Amerika’nın hava desteğiyle Rakka’yı IŞİD’den geri almaya çalışıyor.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyine geçen yıl Özgür Suriye Ordusu’na destek amacıyla asker göndermişti. Son haftalarda Türkiye Halep’in kuzeyine ek birlikler gönderdi. Türkiye, PKK’nın bir kolu olarak gördüğü YPG’nin güvenlik tehdidi yarattığını belirtiyor.

Kurtulmuş: “Savaş İlanı Değil”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG