Erişilebilirlik

Türkiye YPG’nin Fırat’ın Doğusuna Çekilmesini İstiyor


Türkiye’nin Amerika’nın desteklediği güçlerin Menbiç’i geri almasının ardından YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesini beklediğini kaydetti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Amerika’nın desteklediği güçlerin Menbiç’i geri almasının ardından YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesini beklediğini kaydetti.

Türkiye, YPG’yi PKK ile bağlantılı terörist bir örgüt olarak görüyor. Washington Ankara’yı Menbiç operasyonunun çoğunlukla Suriyeli Arap savaşçılarla gerçekleştirileceği garantisi vermişti.

Çavuşoğlu’ndan Avrupa Birliği’ne rest

Çavuşoğlu Alman medyasına yaptığı açıklamada ise Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Mülteci Anlaşması’na değindi. Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlamazsa Türkiye’nin anlaşmadan çekilebileceğini yineledi.

“Eğer Avrupa Birliği Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlamazsa yüzbinlerce mülteci Avrupa’ya mı akın edecek?” sorusuna Çavuşoğlu, “En kötü senaryoyu konuşmak istemiyorum, Avrupa Birliği ile görüşmeler devam ediyor fakat ya anlaşmaların hepsini aynı zamanda hayata geçiririz ve ya hepsini bir kenara koyarız,” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği, vize serbestisini Mülteci Anlaşması çerçevesinde mülteci akınını durdurmak için Türkiye’ye taahhüt etmişti. Ancak bu taahhüt, Türkiye’de terör ile mücadele kanununda Brüksel tarafından yapılması istenen değişiklik ve darbe girişimi sonrası gözaltılar nedeniyle ertelenmiş durumda.

Çavuşoğlu, “Anlaşmalar Türkler’in Ekim ayında vize serbestisine kavuşacağını belirtiyor, biz Avrupa Birliği’nin yararına uygun olan herşeyi yapacağız ama karşılığında Türkiye birşey almayacak, bu olmamalı,” dedi.

AB Komisyonu sözcüsü, Çavuşoğlu’nun sözlerine doğrudan yorum yapmadı ancak Birliğin Türkiye ile bütün alanlarda işbirliği yapmaya devam ettiğini vurguladı.

Çavuşoğlu: “Türkiye NATO’dan ayrılmak istemiyor”

Çavuşoğlu’na Türkiye’nin NATO’dan ayrılıp-ayrılmayacağı da soruldu. Çavuşoğlu, “Türkiye NATO’nun en büyük destekçilerinden biri olurken diğer seçeneklere de bakıyor” dedi.

Dışişleri Bakanı, “Ancak açık ki diğer ortaklarla silah sistemleri alıp satmada işbirliğine ihtiyacımız var çünkü bazı NATO ortaklarımız bize hava savunma sistemi satmayı ya da bilgi paylaşımını reddediyor,” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG