Erişilebilirlik

Türkiye’ye ‘İnsani Yardım’ Ödülü


İnsani Yardım ödülünü CAIR Başkanı Nihad Awad'dan alan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç
İnsani Yardım ödülünü CAIR Başkanı Nihad Awad'dan alan Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç

Amerika’nın en büyük Müslüman örgütü, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi CAIR, iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli mülteciyi ağırlayan ve barındıran Türk hükümetine ‘İnsani Yardım Ödülü’ verdi. Ödül, CAIR’in düzenlediği özel törende örgüt başkanı Nihad Awad tarafından Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’a takdim edildi.

Büyükelçi Kılıç törendeki konuşmasında, ödülün Amerikalı Müslüman bir örgüt tarafından verilmesinin bu ödülü daha değerli hale getirdiğini söyledi. Türkiye’nin Osmanlı döneminden bu yana savaş, çatışma, insani kriz mağdurlarına güvenli bir sığınak olduğunun altını çizen Kılıç, Türkiye’nin şimdi 2,2 milyon Suriyeli ve 200 bin Iraklı sığınmacıya ev sahipliği yaptığını, iç savaştan dolayı ülkelerini terk eden Suriyeliler’in yarıdan fazlasını ağırladığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü rakamlarına göre Türkiye’nin dünyada en çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptığının altını çizen Serdar Kılıç, aynı şekilde son dört yıl içinde Türkiye’nin Amerika’nın son 30 yılda kabul ettiğinden daha fazla mülteci barındırdığını belirtti.

Esat rejiminin vahşetinin tüm kurbanlarına; Süryaniler, Ermeniler, Kürtler, Sünni Araplar, Yezidiler ve Suriyeli Aleviler’e Türkiye’nin kapılarının açık olduğunu kaydeden Büyükelçi Kılıç, bu kişilere barınak, sağlık hizmeti, gıda ve su, eğitim ve aynı zamanda psikolojik yardım sağlandığının altını çizdi.

Türk hükümetinin mülteciler için 7,6 milyar dolar harcama yaptığını belirten Kılıç, bu rakamın uluslararası toplumun sağladığının çok üzerinde olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumu Suriye halkına yardım etmemekle suçlayan Kılıç, bu insanların Türkiye’de ve Avrupa kapılarında onur savaşı verdiğini belirtti.

Törende konuşma yapan CAIR Başkanı Nihad Awad da, 2 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı ağırlayan Türkiye’ye teşekkür etti.

Ahmed Muhammed CAIR tarafından verilen 'Yılın Amerikalı Müslümanı' Ödülünü alırken
Ahmed Muhammed CAIR tarafından verilen 'Yılın Amerikalı Müslümanı' Ödülünü alırken

CAIR’in düzenlediği törende, bir süre önce Teksas’ta okul projesi olarak saat yapmasına rağmen, bomba yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Sudan asıllı Amerikalı ortaokul öğrencisi Ahmed Muhammed’e de “Yılın Amerikalı Müslüman ödülü” verildi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG