Erişilebilirlik

Türkiye’ye 19 Mayıs’ta IŞİD Tehdidi


İstihbarat yekilileri, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları öncesinde IŞİD’in bombalı saldırılar düzenleme hazırlığı içinde olabileceği uyarısında bulundu.

Habertürk gazetesinde yayınlanan habere göre istihbarat, emniyet müdürlüklerine gizli uyarı göndererek ek güvenlik önlemleri almalarını istedi.

IŞİD’in saldırı planladığı noktalardan biri de Anıtkabir. Haberde örgütün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Anıtkabir’de gerçekleştirilecek etkinlikler sırasında saldırı yapmayı planladığı bildiriliyor.

Öteyandan en az 10 IŞİD militanının Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptığı ve Gaziantep’te bulunduğu da alınan haberler arasında.

Türkiye’de son aylarda düzenlenen saldırıların bazılarının sorumluluğunu IŞİD üstlenmişti.

Basında çıkan haberlere göre IŞİD, kalabalık kentlerde yeniden bombalı saldırı planları yapıyor. Amerikan Büyükelçiliği ve Ankara’nın Cebeci semtindeki askerlik şubesinin IŞİD’in hedefleri arasında olduğu bildiriliyor.

Washington’daki düşünce kuruluşlarından Potomac Enstitüsü terör uzmanı Profesör Yonah Alexander, Atatürk’ün laikliğin simgesi olduğunu, laiklik IŞİD ideolojisiyle taban tabana zıt olduğu için Anıtkabir’i hedef almak istediklerini söylüyor.

Radikal İslamcı hareketler konusunda uzman gazeteci Ali Akel ise IŞİD’in Türk toplumundaki radikal İslamcı kesimlere bir mesaj göndermek için ulusal bayramları hedef alabileceğini söylüyor.

IŞİD’in Türkiye’yi daha önce de çok kez vurduğunu ve birçok kişinin ölümüne yol açtığını hatırlatan Akel, yeni istihbaratın çok ciddiye alınması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Türkiye, Suriye sınırı boyunca birkaç cephede IŞİD’le savaşıyor. IŞİD’in Kilis’e attığı roketler yüzünden 20‘den fazla Türk vatandaşının hayatını kaybetmesine misilleme olarak Suriye’nin kuzeyinde son haftalarda 55‘ten fazla IŞİD militanı öldürüldü.

Profesör Yonah Alexander, terör ve köktendinciliğe karşı yürütülen mücadelede Batı’yla işbirliği yaptığı için Türkiye’nin IŞİD’in doğal hedefi olduğunu söylüyor. Uzman ayrıca Türkiye’nin cihatçıların Suriye sınırını geçmelerini engellemede de kilit rol üstlendiğini hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG