Erişilebilirlik

‘Yasta Değil İsyandayız’


Kadına şiddet, Türkiye’de üç gündür gündemden düşmüyor. Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesinin ardından sosyal medyadan, sokak eylemlerine, spor karşılaşmalarından Meclis’e her yerde kadına şiddet tartışılıyor

Özgecan Aslan cinayetinin toplumda yarattığı farkındalık ve ısrarlı tepkiler Türkiye’de kadına yönelik şiddetin azalmasına yol açabilir mi? Zira Türkiye son yıllarda kadına yönelik şiddette son yıllarda öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

Şiddetten Ölen Kadınlar İçin Dijital Alan Anıt olan anitsayac.com sitesinin verilerine göre son dört yılda şiddet sonucu kadın ölümleri düzenli olarak artıyor. Buna göre, 2010’da 121 2011’de 139 2012’de 231 2013’te 287 kadın erkek şiddetini sonucu öldürüldü. 2015’in ilk 45 gününde Özgecan Aslan’ın da öldürülen kadın sayısı 37 olarak kayıtlara geçti.

İnsan Hakları Derneği de 2014 yılında Türkiye’de erkeklerin saldırısı sonucu 296 kadın öldürüldüğünü, 776 kadın yaralandığını, 142 kadın ise taciz ve tecavüze uğradığını açıkladı.

‘Kadın Bakanlığı kurulmalı ve yeni bir anayasa yapılmalı’

Kadına yönelik şiddeti en yakından takip eden grup, hiç kuşkusuz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu. Aileden ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ı istifaya çağıran KCDP, kadına yönelik şiddetin azaltılması için beş öneri dile getirdi:

‘Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi parti liderleri kadın cinayeti isleyen erkeği kınayan açıklamalar yapmalı, koruma kanunu etkin uygulanmalı, Ceza kanunu Ek Madde önerimiz yasalaşmalı, Kadın Bakanlığı kurulmalı, Cinsiyet ve cinsel yönelim eşitliğini temel alan yeni bir anayasa yapılmalıdır.’

Platform, laik ve demokratik eğitim olmadan bunların gerçekleşmesinin mümkün olmayacağının da altını çiziyor.

Davutoğlu: Kadına şiddete karşı toplum bir seferberlik başlatacağız

Gözlerin çevrildiği bakanlar kurulu da bugün toplantı süresinin önemli kısmını Özgecan Aslan cinayeti ve kadına yönelik şiddete ayırdı. Kabine toplantısı sonrası hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın yerine bizzat kameraların karşısına geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, yargının en sert ceza olan 36 yıl ağırlaştırılmış müebbet cezasını uygulayacağına inandığını söyledi.

Özgecan’ın öldürülmesinin ardından ortaya çıkan bilinçle birçok kadının hayatının kurtulacağını belirten Davutoğlu, ‘Türk yargısı bu konuda en şiddetli cezaları verebilir. Ama daha ev ortamında başlamak üzere eğitimde ve her yerde şiddet kültürüne karşı yeni nesilleri bilinçlendirmek en doğru yöntemdir. Bu anlamda çok geniş bir toplumsal seferberlik yapmayı planlıyoruz. Toplumun her katmanına, kadına karşı şiddet dışında, bütün şiddet kültürünün yok edilmesi için çok geniş kapsamlı bir faaliyet temposu içine gireceğiz’ diye konuştu.

Hasip Kaplan: Ne hadım ne idam istiyoruz, adalet istiyoruz

Davutoğlu, bu tür saldırıların failleri için dile getirilen ‘idam’ ya da ‘hadımlaştırma’ gibi taleplerle ilgili yorum yapmadı. Bu taleplere İnsan Hakları Derneği’nin karşı çıkarken HDP Şırnak milletveki Hasip Kaplan TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bu taleplerin ilkel ve imzalanan sözleşmelere aykırı olduğunu söyledi.

Kaplan, ‘bu tür alçakça ve canavarca, insanlığa karşı işlenen suçlarda adaleti yerine getirmek için zaman aşımının kaldırılması, infaz indirimi ve af olmaması, yargılamanın hızlandırılması gerekir. Ne hadım, ne idam; bu ülkede olmayan şeyi istiyoruz, adalet’ diye konuştu.

Erdoğan: Kadını zayıf görerek şiddet uygulayan zavallıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise akşam saatlerinde twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘kadını zayıf görerek, kadını korumasız ve aciz görerek ona şiddet uygulayan her kim olursa olsun acizdir, zavallıdır. Cahiliye döneminde kız çocuklarını diri diri toprağa gömenle, kadına şiddet uygulayan arasında bizim nazarımızda hiçbir fark yoktur’ dedi.

Binlerce kişi kadına yönelik şiddeti siyah giyerek protesto etti

Cumartesi günü başlayan protesto eylemleri ise ‘yasta değil isyandayız’ mottosuyşa Türkiye’nin birçok kentinde devam ediyor. Dün Taksim’de kadın cinayetlerini protesto eden 50 kadından beşinin gözaltına alınması tepki çekti.

En çok ses getiren eylem kuşkusuz ‘bugün siyah giyiyoruz’ eylemi oldu. Binlerce insan, bugün Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek için siyah kıyafetleriyle sokağa çıktı, okula ve işyerine gitti. Protestocu kadın ve erkekler siyah kıyafetli fotoğraflarını sosyal paylaşım sitesinden paylaştılar.

Bir erkekten etekli protesto

Son dönemde toplumsal itirazın en gözde mekanı olan Kadıköy’deki Boğa heykelinin önünde bir erkek, etek giyerek kadına yönelik şiddeti protesto etti. Protestocu erkek elinde ‘’tacize tecavüze son, hepimiz Özgecan’ız’’ yazılı bir döviz taşıyordu.

Zanlılar cezaevinde

Cinayetin ardından üç polis ve jandarma tarafından gözaltına alınan üç kişi çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Katil zanlısı minibüs şoförü Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe Türk Ceza Kanunu’nun 82/B maddesine göre, canavarca hisle ve eziyet çektirerek adam öldürmekten suçundan 36 yıla kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG