Erişilebilirlik

Türkiye'ye Yasadışı İnsan Ticaretiyle Mücadelede Zayıf Not


Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bakanlığının yıllık insan ticareti raporunu açıklarken
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bakanlığının yıllık insan ticareti raporunu açıklarken
Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi bu yıl da “kadın, erkek ve çocukların seks ticareti ve rızası dışında çalıştırma amaçlı toplandığı, götürüldüğü ve başka yerlere aktarıldığı ülke” diye tanımladı.

Bakanlığın bu yılki “İnsan Ticareti Raporu”, Türkiye’yi geçen yıl da olduğu gibi yasadışı insan ticaretiyle mücadeleyi öngören yasaya tamamen uymayan, ancak uymak için büyük çaba gösteren ülkelerin tanımlandığı “İkinci Sınıf” kategorisinde tutuyor.

Rapora göre Türkiye’ye kaçırılan yabancılar Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Rusya, Endonezya, Afganistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Romanya, Ermenistan, Kazakistan, Fas, Suriye ve Moğolistan’dan getiriliyor. Kaçırılan kadınların çoğu özel kişilerce işletilen yasadışı genelevlerde fuhuş yapmaya zorlanıyor. Çocuklarsa suç örgütlerinin kontrolündeki uyuşturucu ticareti, fuhuş, yankesicilik işlerine itiliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türk hükümetinin insan ticaretiyle mücadele için asgari standartlara tamamen uymadığına işaret etmekle birlikte bunlara uymak için büyük çaba gösterdiğini belirtiyor.

Bakanlık Türk hükümetine yaptığı öneride, zorla fuhuş ve çalıştırmayı tamamen suç haline getirecek, geniş kapsamlı bir insan kaçakçılığıyla mücadele yasası çıkarmasını istiyor. Türk Ceza Kanunu’nun bu suçla mücadeleyle ilgili 80. Maddesi’ni öven Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık İnsan Ticareti raporu, bununla birlikte yasanın Türkiye sınırlarında işlenen insan ticareti suçlarına yeterince ağırlık vermediğine dikkati çekiyor.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümüne bu bağlantıdan erişilebilir.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yıllık İnsan Hakları Raporu, 17 devleti insan kaçakçılığıyla mücadelede neredeyse “hiçbir şey yapmamakla” suçluyor. Bu ülkeler, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Küba, Ekvator Ginesi, Eritre, İran, Kuzey Kore, Kuveyt, Libya, Madagaskar, Papua Yeni Gine, Suudi Arabistan, Surinam, Suriye, Yemen ve Zimbabve olarak sıralanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG